Ad

Jakt i de skotska ”alperna”

Det finns säkerligen många jägare som drömt om att besöka Skottland och jaga kronhjort samtidigt som de får bära kilt och smutta på den lokala whiskeyn! Vår danske samarbetspartner Frederik Bülow fick nyligen chansen till just detta, och han berättar nedan om en resa som levde upp till, till och med överträffade, hans förväntningar (även om han aldrig bar kilt).


Äventyret bestod av att jaga kronhjort i det skotska höglandet i december. Jakten skedde längst ut på västkusten, där landskapet är kargt, och bergen reser sig direkt ur Atlanten. Inramningen och omgivningen är bland det vackraste man kan tänka sig när det kommer till jakt och resan bestod av fyra dagar med jakt och vistelse på ett femstjärnigt B & B som erbjöd allt vi behövde.

Kronhjort, whiskey och högländerna från sin bästa sida

Hemmavid hade jag pratat med några kompisar om att någon gång genomföra en riktig grabbtripp till Skottland bestående av jakt och whiskey. Och innan vi visste ordet av hade vi fått kontakt med en genomproffsig skotte som kunde erbjuda exakt det vi ville ha. Resen startade med en kortare flygning till Edinburgh från Köpenhamn (endast en timme och 50 minuter) som följdes upp med en tre och en halvtimmes lång biltur till västkusten. När vi kom fram till vårt B & B slogs vi direkt av scenerierna. Det var branta bergssluttningar snarare än de böljande kullarna som vi hade sett i filmen Braveheart. Vi blev tilldelade våra rum och inom kort satt vi framför den öppna spisen och drog historier, ackompanjerade med lokal öl och whiskey. Ingen dålig start, eller hur? För att uttrycka sig milt så var dock vädret dåligt och vi fick uppleva efterdyningarna från en kraftfull storm som hade dragit över dagen innan. Men humöret var på topp och vi var redo ta oss an de tuffa förhållandena som råder på Skottlands västkust.

Den första dagens jakt började med inskjutning av våra gevär. Detta gjordes från bakdörren från vårt B & B på grund av det idoga regnet. Vår skotske guide tyckte nämligen inte att det fanns någon anledning att bli våt innan han gick på jakt och hade därför satt ett mål 100 meter från bakdörren. Det kändes lite ovanligt, men det är kanske så de gör saker i Skottland!

Inom kort var vi redo att ge oss ut. Allt omkring oss var hans territorium (som täckte 27 000 hektar). Han sade att vi skulle hålla koll på bergssidan och genast rapportera ifall vi såg någonting av intresse. Vi jagade enligt 2:1-principen och planen var att få ut det bästa ur varje tillfälle som vi fick på resan. Outfittern hade en bra uppfattning om vart vi skulle börja och stoppade bilen efter bara 15 minuters bilresa. Han såg snart en liten grupp hjort som han var ganska säker på inkluderade några hinds, vilket var det vi hade fokus på. Vi parkerade bilen och gjorde oss redo att ta oss an den karga terrängen. Vi bar lämpliga och vattentäta kläder och marscherade iväg. Men skotten skakade bara på huvudet och sade att inga kläder eller stövlar är vattentäta i mer än tio minuter i Skottland. Det visade sig snart att han hade rätt. Det dröjde inte länge innan vi var blöta; antingen av svett, eller på grund av vatten som hade trängt in genom våra kläder.

Intensiv smygjakt

Det tog ett par timmar innan vi kom i kontakt med den första klungan av kronhjortar, och efter en intensiv smygning befann vi oss 50 meter över de intet ont anande kreaturen. Jag hade gett min vän och medjägare Nikolaj geväret så att han kunde skjuta först. Han valde snabbt en kalv som han sköt perfekt, till stor glädje. Men vår skotska vän hade fortfarande kontakt med klungan som nu hade stannat ungefär 120 meter längre bort. Nikolaj blev tillsagd att hitta en annan hjort och avfyrade snabbt ett till skott som ledde till att mamman till kalven föll knall och fall. Efter bara 3-4 timmars jakt i Skottland hade vi redan lagt ner två kronhjortar! John, vår outfitter och guide, hämtade sin ATV medan Nikolaj och jag drog djuren nerför berget.

Det var fortfarande några timmars dagsljus kvar och John trodde att även jag skulle kunna hitta ett bra läge. Och det tog inte mer än en timme innan vi noterade en ensam hind cirka en kilometer bort. För att undvika att bli upptäcka tog vi en stor omväg till den plats där vi senast at skymtat den. John var ganska säker på att den tog skydd på andra sidan höjden och föreslog att vi skulle försöka krypa upp dit för att ta en titt. Han hade rätt. Där var hinden, betandes 170 meter bort på andra sidan berget. John lade geväret rätt, jag siktade på skuldran och sköt. Jag hade uppenbarligen träffat hinden och några sekunder senare föll den. Återigen tittade Nikolaj och jag på varandra som två barn på julafton, vi kunde knappt tro vår jaktlycka. Men det dröjde inte länge innan John knuffade till mig och berättade att tre hjortar precis hade rest sig till vänster om den döda, cirka 160 meter bort. Jag förstod direkt vad han tänkte, siktade in mig på hinden och levererade ännu ett skott mot skuldran. Ännu en gång hade min snabba lilla .243 Winchester levererat ett dödligt skott, och vi var lyckligare än någonsin! Naturligtvis tog vi massor av bilder och sedan återstod det bara att ta oss hem och snabbt komma ur våra våta kläder!

Väl tillbaka träffade vi de andra jägarna på vårt B & B. Det visade sig att de hade skjutit fem hindar och vi fyra. Det kändes smått osannolikt och jag var tvungen att fråga John om det var ovanligt med sådan utdelning. Han sa att han hade en kvot på 700 honor som måste skjutas av för att hjälpa honom i hans arbete. Personligen har jag aldrig varit någon anhängare av att skjuta två djur vid ett och samma tillfälle, även då det funnits möjligheter, men för hjortpopulationens skull var jag redo att göra ett undantag! Vi tog på oss torra kläder, tog en öl, och fortsatte dela jakthistorier med varandra.

En överväldigande känsla

De kommande tre dagarna påminde om de första. Jaktlyckan var total och upplevelserna avlöste varandra; vackra landskap, fantastiska smygjakter, omgivningar som får en att kippa efter andan och den EXTREMT utmanande uppgiften att klättra och ta sig fram i det skotska höglandet. Vi avslutade resan med att skjuta två kronhjortar/jägare och dag – en överväldigande känsla! John och hans familj hade ett familjeägt slakteri där de sålde allt kött. Jag blev förvånad när jag såg storleken på hjortarna som hängde i frysrummet. Ett fullvuxet exemplar väger endast 40-45 kg utan mage, skinn och huvud, detta på grund av de tuffa förhållandena som råder på höglandet i västra Skottland.

Nu, när jag sitter vid min dator och tänker tillbaka på den fantastiska resan så finns det ett par saker som jag skulle ha velat göra annorlunda. Skottlägena i Skottland uppstår ofta på 150-300 meter. Man behöver känna sitt gevär fullt ut och veta hur det reagerar på olika avstånd. En bra handkikare med inbyggd avståndsmätare och ett ballistiskt torn på kikarsiktet är ett väldigt bra hjälpmedel på dessa jakter. Dessutom är det viktigt att vara i god fysisk form eftersom du kommer röra dig i de mest krävande omgivningarna som du kan tänka dig. Det är brant, halt och mot slutet av dagen känns det som att högländerna medvetet motarbetar dig.

Och med det sagt, kom ihåg att ta med rätt kläder och stövlar!

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-12-11

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.