Jakele J1 – En elegant lättviktare

Jakele J1 är en elegant lättviktare som bekräftar allt man hört om tysk kvalitet – och som dessutom bjuder på en twist i form av en unik lösning av uppspänning. Vi har kikat närmare!
Jakele J1 är en elegant lättviktare som bekräftar allt man hört om tysk kvalitet – och som dessutom bjuder på en twist i form av en unik lösning av uppspänning. Vi har kikat närmare!
2022-08-22

Jakele J1 – En elegant lättviktare

Jakele J1 är en elegant lättviktare som bekräftar allt man hört om tysk kvalitet – och som dessutom bjuder på en twist i form av en unik lösning av uppspänning. Vi har kikat närmare!

Andreas Jakele och kompanjonen Meinrad Zeh är upphovsmännen bakom Jakele och i sammanhanget är det onekligen värt att nämna att Blaser har korsat bådas väg på olika sätt. Enligt uppgift har deras butik varit en av dem som sålt mest Blaser-studsare i hemlandet, dessutom har Meinrad en bakgrund som konstruktör på företaget. Trots, eller kanske på grund av deras uppskattning för Blaser så beslöt de sig för några år sedan att försöka ta fram en studsare som skulle trumfa R8:an. Bland annat ville de ha ett lättare vapen och deras ansträngningar resulterade så småningom i unika J1, med en vikt på bara 2,6 kilo.

Trender kommer och går i jaktbranschen. Det senare året har rakrepetering varit ett minst sagt hett ämne och många tillverkare har lanserat olika varianter av just detta. En annan sak är bössornas totalvikt och smidighet. Vi snackar kolfiberkolvar, kolfiberdämpare, korta gevärspipor. Även enskottsvapen har fått ett uppsving, allt för att göra jaktvapnet så smidigt som möjligt, inte minst för rörlig jakt. Under testets gång känns det tydligt att tillverkarna har haft örat, eller i det här fallet öronen, mot rälsen och snappat upp de nutida trenderna.

Anpassa och variera

Nya Jakele J1 är ett så kallat modulvapen. Du kan med andra ord, med enkla medel byta ut delar på egen hand för att anpassa, förändra, rengöra eller möjliggöra smidigare transport. Det verktyg som krävs för att plocka isär vapnet har Jakele gömt i framstocken. Det låter dig demontera både stock och pipa från lådan. Du kan med andra ord variera både kaliber och grepp beroende på ändamål. Och apropå grepp så ackompanjeras den smala och fina stocken med ett riktigt fint tumhålsgrepp.

”Säkerhet, säkerhet, säkerhet”

En av detaljerna som verkligen särskiljer Jakele J1 från övriga vapen på marknaden är uppspänningskonstruktionen av säkringssystemet. Visst, konstruktionen har blivit allt mer vanlig mot slutet, men Jakeles lösning sticker onekligen ut.

”Säkerhet, säkerhet, säkerhet” är ledorden som följer när det kommer till vapenhantering, och det är något som tillverkaren satt sin egen unika twist på. J1 har två typer av säkringar, en knapp vid bakänden av slutstycket som agerar transportsäkring och säkrar slutstycket i sin position, och en hävarm, eller mer liknande en ”avtryckare” placerad bakom varbygeln som spänner upp slagstiftet. Uppspännaren är fjäderbelastad och aktiverar slagfjädern genom att man med långfingret ljudlöst drar den tillbaka tills den når ett stoppläge. Vapnet är nu redo att avfyras. Vid skottillfället spänner du med andra ord inte upp vapnet mer än sekunder innan skott. Så snart du har avfyrat släpper du säkringen och vapnet är automatiskt avspänt och på så vis säkrat.

Något jag funderade på innan testet handlade om att behöva hålla ett finger spänt samtidigt som en kontrollerad avfyrning ska genomföras. I utgångsläget ligger motståndet på uppspännaren på sex kilo, men vid intryckt läge är motståndet endast två kilo. Ärligt talat så är jag fortfarande lite kluven kring det. Att motståndet slackar av när den väl är intryckt gör det helt klart bättre och med lite träning är det antagligen ett minne blott.

Jakele J1

Justerbart trycke

Jakele J1 har ett justerbart trycke där du kan välja mellan 250 eller 700 gram. Det är låga vikter när det kommer till jaktvapen, men med det sagt: det här är ett mycket fint och distinkt trycke. Placeringen av tryckesväljaren är ifrågasättbar dock, och lätt att oavsiktligt komma åt. Personligen så är det väldigt sällan, om ens någonsin, som jag vill justera mitt trycke. Jag vill snarare att tryckesvikten ska svetsas in i muskelminnet – och jag tycker därför att det är svårmotiverat till varför man vill göra den knappen så här tillgänglig.

Roterande slutstyckshuvud

Slutstycket har ett roterande slutstyckshuvud med sex låsklackar som är placerade i två rader som låser i pipan. På stötbotten hittar vi ett utstötarstift och inlaxat i en av raderna av låsklackar finns en fjädrande utdragare.

Slutstyckshuvudet sitter monterat i den fyrkantiga slutstyckskroppen och går att likna vid ett låsstycke som ska hålla fast styckshuvudet. Vid pipbyte byter man hela slutstycket och inte bara slutstyckshuvudet, detta eftersom tillverkaren, enligt uppgift, vill säkerställa att det alltid är perfekt passning mellan delarna. Piporna finns i längder: 48 cm, 52 cm och 58 cm och är alltid gängade i M14x1 och med rembygelfäste på pipan. Och beställer man en ny Jakele J1 så kan du själv välja var på pipan du vill ha ditt rembygelfäste, exempelvis om du har en ljuddämpare som bygger mycket bakåt, eller tänkt att korta din gevärspipa.

Jakele J1 har en kapacitet av tre skott, två i magasinet och ett i loppet, något som duger gott för de allra flesta! Dess slimmade design påminner närmast om Kiplauf-bössan vad gäller vikt och utseende, men ger dig alltså två extra kulor.

Solid träffbild

Under testet har vi endast haft möjlighet att skjuta ett färre antal skott, men tillräckligt många för att se att den har en solid träffbild med cirka 25-30 mm spridning (då laddad med Lapua Mega). Att mängdskjuta med ett så här lätt vapen är inte heller helt smärtfritt, detta eftersom du har mer rekyl i detta vapen jämfört med ett tyngre. Optik monteras med ett sadelmontage och är väldigt nära, om inte identiskt, med Blasers infästning på pipan (om än spegelvänt). Kikarsiktesmontaget fästes genom två hävarmar.

Om du är villig att trotsa den klassiska säkringen och är på jakt efter ett lätt men samtidigt gediget byggt vapen, med många finurliga lösningar, då kan Jakele J1 vara något för dig!

Svensk grossist är Frisport. Stort tack till BOFAB på Nyängen i Grums som lånade ut provexemplaret.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om