Jägarnas Riksförbund vill få löshundsjakten klassad som kulturarv

Jägarnas Riksförbund har sedan många år uppmärksammat den svenska löshundsjakten för dess världsunika egenskaper. Nu har de tillsammans med flera andra organisationer gått in med en begäran till UNESCO att få löshundsjakten klassificerad som ett inmateriellt kulturarv.
Jägarnas Riksförbund har sedan många år uppmärksammat den svenska löshundsjakten för dess världsunika egenskaper. Nu har de tillsammans med flera andra organisationer gått in med en begäran till UNESCO att få löshundsjakten klassificerad som ett inmateriellt kulturarv.
2023-04-12

Jägarnas Riksförbund vill få löshundsjakten klassad som kulturarv

Foto: Robert Nyholm/Mostphotos

Jägarnas Riksförbund har sedan många år uppmärksammat den svenska löshundsjakten för dess världsunika egenskaper. Nu har de tillsammans med flera andra organisationer gått in med en begäran till UNESCO om att få löshundsjakten klassificerad som ett inmateriellt kulturarv.

I ett pressmeddelande skriver Jägarnas Riksförbund att jakt med löshund har funnits med svenskarna sedan folkvandringstiden när inlandsisen drog sig tillbaka och människor och djurliv spred ut sig över Norden.

”De hundar som då användes var av spetstyp och jagade allt som jägarna kunde äta eller nyttja genom pälsar till kläder. Användandet av jagande hundar bidrog till att människor över huvud taget kunde sprida ut sig i det karga landskapet och dessa hundar har rakt nedstigande släktband till de raser vi använder för jakt idag i den svenska löshundsjakten.

Tillsammans med sina hundar utgör de svenska jägarna en fundamental kraft för att förvalta de svenska viltstammarna och möjliggöra nyttjandet av viltkött som resurs. I de milsvida svenska skogarna är jakt utan löshund mycket svårare och förutsättningarna att förvalta det svenska klövviltet utan jakthundar skulle förändras kraftigt om möjligheterna begränsades.”

Vidare skriver de att den svenska löshundsjakten numera dock är hotad. De nämner bland annat utbredningen av vargpopulationen som gör att jägare i större utsträckning väljer att anpassa jakten och valet av jakthund för att minska risken att hundarna angrips av varg.

”Antalet nyregistreringar av till exempel stövare har minskat år för år vilket är ett tydligt tecken på det. En ökad urbanisering gör också att en större del av befolkningen hamnar längre bort från landsbygden och förståelsen för svenska jakttraditioner minskar.

Jakt med löshund har genom århundraden varit en förutsättning för att folk ska kunna bo och leva i Sverige och är en absolut del av vår kultur. Numera är inte jakten en förutsättning för överlevnad utan en hyllning till de som en gång i tiden bebyggde Sverige och banade väg för det land vi ser i dag. Jakt är en del av svenskarnas arv och en kultur som måste vårdas. Att skydda löshundsjakten genom att göra den till ett kulturarv är ett steg i rätt riktning för att ge jakten den status som kulturbärare som den förtjänar.”

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!