Jägareförbundet om regeringens jakttidsbeslut: ”Flera framgångar men också några bakslag”

2021-05-14

Jägareförbundet om regeringens jakttidsbeslut: ”Flera framgångar men också några bakslag”

Regeringens jakttidsbeslut har varit ett omdiskuterat ämne den senaste tiden. Jägareförbundet summerar det hela som att beslutet bjuder på “flera framgångar men också några bakslag”.

I en kommentar till Svensk Jakt konstaterar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné att Jägareförbundet lyckats förändra nästan hälften (drygt 45 %) av ursprungsförslagen i rätt riktning.

– 129 organisationer hade åsikter om jakttiderna i den senaste remissrundan. Tittar man på hela processen så är det nästan 400 organisationer och myndigheter som tyckt till på ett eller annat sätt, säger Daniel Ligné till Svensk Jakt.

Och fortsätter:

 – Jakttider och viltförvaltning har varit en angelägenhet för jägare och markägare. Det är vi som berörs och självklart ska vi få tycka till och det ska bli som vi tycker men det är en annan verklighet nu, där alla verkar ha synpunkter. Jag tycker ändå att regeringen gett oss en särställning och lyssnat mer på oss än på många andra, säger Daniel Ligné.

Tre principer

 Jägareförbundet har tre principer som är styrande när just jakttider diskuteras:

  • Om en viltstam finns i tillräcklig omfattning för att kunna jagas så ska den vara tillåten för jakt.
  • Jakt får inte ske på sätt eller tidpunkter som påverkar arternas biologiska förutsättningar eller äventyrar etiken i jakten.
  • Så länge jakt inte påverkar en arts numerär, ska jakt vara tillåten.

– Regeringen har till stora delar köpt vår principiella hållning. Exempelvis har man inte använt rödlistan som en måttstock, vilket vi krävt. Det var principiellt jätteviktigt, även för kommande jakttidsprocesser. Samtidigt är det svårt att säga att det är en stor seger att vi får behålla en jakttid. Jag inser att medlemmarna och jägarna tycker det är en självklarhet. Men det har varit en tuff match och vi har ändå lyckats få igenom mycket, säger Daniel Ligné till Svensk Jakt.

Jobbar för att ändra beslutet

Vårbocksjakt i södra Sverige och det faktum att vinterjakten på dal- och fjällripa kunde kortas med en månad norr om lappmarksgränsen i Norrbotten och Västerbotten och med två veckor i Jämtland har orsakat de största protesterna bland jägarna. Gällande ripjakten så jobbar nu förbundet med att beslutet ska ändras:

– Vi får leva med att det görs en översyn av jakttiderna vart sjätte år, men framkommer nya fakta kan faktiskt regeringen göra ändringar däremellan och det är det vi jobbar för att regeringen ska göra när det gäller jakttiderna på ripa, säger Daniel Ligné.

– Svenska Jägareförbundet kommer att agera. Redan i i dag försvåras ripjakten av avlysningar, Girjasdomens tolkningar och mycket annat. Att ta bort jakttiden på ripa när dagarna börjar bli så långa att det är lönt att gå ut på fjällen – är fel. Det finns ingen fakta som stödjer beslutet, säger Torbjörn Larsson till Svensk Jakt.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!