Jägareförbundet kräver rekordstor vargjakt: “Finns många goda skäl till att genomföra en jakt som på allvar attackerar problemet”

2021-09-10

Jägareförbundet kräver rekordstor vargjakt: “Finns många goda skäl till att genomföra en jakt som på allvar attackerar problemet”

Svenska Jägareförbundet vill att det ska fällas minst 100 vargar under 2022. De menar att myndigheterna måste rikta större uppmärksamhet på hur stor stammen kan bli, redan nästa år, istället för att fokusera på att den inte får understiga 300 individer. 

På förbundets hemsida säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, att det finns många och goda skäl till att genomföra en jakt som rejält attackerar problemet att stammen tillåtits växa sig långt över de nivåer som riksdagen beslutat om. Inte minst är han kritisk till att myndigheterna alltid har för stora säkerhetsmarginaler.

– De utgår alltid från att stammen inte får understiga 300 individer. I beräkningsmodellen är det ganska osannolikt att något av extremvärdena kommer att inträffa. Trots detta används den nedre ytterligheten när man bestämmer hur många vargar som ska fällas, säger han.

Och tillägger:
– Sannolikheten att stammen går under 300 är alltså extremt liten, även vid en stor tilldelning vid vinterns jakt. Det finns för många säkerhetsmarginaler i alla delar av vargförvaltningen. Myndigheterna använder både hängslen, livrem, flytväst och säkerhetssele. Och gärna dubbelt av varje. Så kan man inte förvalta ett rovdjur som skapar konflikter. Och säkerhetsmarginalerna gör att stammen ökar.’

Fel fokus

I stället anser Samuelsson att myndigheternas fokus borde ligga på hur stor stammen kan bli, redan nästa år.

– Ifall länsstyrelserna i stället skulle använda sig av medianvärdet – som visar det mest troliga storleken på vargstammen efter jakten – för att beräkna uttaget kan man se om det fälls 55 vargar på skydds- och licensjakt förblir stammen oförändrad, det vill säga cirka 400 vargar, säger Mikael Samuelsson som anser att ett uttag på 55 är för litet.

– Den största uttaget som forskarna räknat på är en avskjutning på 100 djur. Enligt medianvärdet skulle vi då troligen få en stam på 350 vargar nästföljande år. Ett sådant uttag skulle sänka stammen, säger han på förbundets hemsida.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!