Ad

Som angling, fast roligare!

Värmlänningen ”Mogge” Färdigh har drygt 40 år fiskeerfarenhet i ryggsäcken. I det här numret delade han med sig av några tips kring ismete som förhoppningsvis borgar för god fiskelycka. Vildmarken träffade honom för att lära oss mer och för att få höra några av hans tidigare fiskeminnen.

angling

– Gädda med gäddsax var en metod som min morfar ansåg vara riktigt fiske. Det fanns många tillfällen där jag med stor spänning klev upp ut sängen, oftast på tok för tidigt, för att följa med ut på isen och för att hacka de tidigare borrade hålen isfria så att vi kunde få upp vår eventuella fångst, säger Morgan Färdigh.

Spännande barndomsminnen

 Han berättar att han och hans morfar fiskade en hel del med angeldon – något som kändes spännande och en aning nervkittlande. – ”PANG” sade det när knallkorken signalerade att en gädda bitit tag i mörten. Därefter minns jag att man smög fram, med hög puls, till hålet i hopp om att gäddan var kvar. När jag tänker tillbaka var den sällan det, men det var ändå en härlig upplevelse, säger han och fortsätter: – När jag tänker tillbaka är det kanske inte så konstigt att de spottade åt angelkroksförsedda mörtar. Krokarna var ju faktiskt groteska. När vi ismetar idag kör vi med en till två stycken trekrok i storlek 6-8 och en tunn, fin carbon coated tafs från Dart, säger Morgan. Det är tydligt att ismete ligger Morgan varmt om hjärtat och när vi träffar honom haglar de goda råden. – Vad gäller ismete är speciella spön att rekommendera. De är ofta mjuka och korta så att man kan parera linan i hålet så att den inte går emot iskanten. En rulle med räkneverk är optimalt då man får total kontroll på vilket djup det är och vilket djup man fiskar på – då det inte alltid är bäst efter botten. Men egentligen funkar vilken rulle som helst och rullarna bör vara laddade med slitstark lina, typ nylon 0,40-0,50. Hålet bör vara minst 200 mm, sedan tacklar man kroken i ryggen på mörten och ”hänger” upp den på det djup man vill fiska i, säger Morgan.

NappindikatorIMG_5167 (Large)

Det finns många tillbehör som kan förgylla jaktupplevelsen ytterligare. Morgan berättar vidare. – ”Vippan” är en typ av nappindikator som består av en plastindikator på ett stålspröt som man hänger linan i. När gäddan tar mörten så lossnar linan och sprötet sprätter upp. Tips är att även sätta en ålbjällra på sprötet så att man hör ner det hugger, säger han.

Fler spön

Morgan berättar att fler spön ger bättre möjlighet att ta fram vilket djup och vilken plats som ger mest för dagen. – Själv brukar jag ha ett spö någon meter utanför vassen, ett spö 15-20 meter ut från vassen med mörten en liten bit från botten, sedan ett spö inte allt för långt från det andra men med mörten bara ett par decimeter under isen. Jag brukar sedan placera ett spö en bra bit ut på frivattnet där mörten är precis vid iskanten i hålet. Detta spö brukar inte ge flest gäddor, men oftast dom största! Rör dig sedan försiktigt på isen och besök hålen med jämna mellanrum för att hålla hålen isfria. Sätt gärna vippan i gungning så det rör sej lite extra, säger Morgan och avslutar med att avslöja vad han brukar ha med sig under sina fisketurer.

Isfiske

Bra att ha med på turen

– En IKEA-påse är bra att ha med som du sedan kan hantera gäddan i. Om du tänkt sätta tillbaka gäddan bör du ha med en avbitartång. Jag rekommenderar även isbill, flytplagg, ombyteskläder, våg, kamera och något varmt att dricka och äta, avslutar Morgan Färdigh.

Läs tidningen!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-02-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.