Krönika: God idé att investera i ett säkerhetsskåp 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2020-04-06

Krönika: God idé att investera i ett säkerhetsskåp 

Att välja ett vapenskåp är inte lika enkelt som det låter. Många jägare som just tagit sin jägarexamen tänker ofta att ett litet smidigt skåp för två gevär räcker gott.

Krönika: God idé att investera i ett säkerhetsskåp 

Att välja ett vapenskåp är inte lika enkelt som det låter. Många jägare som just tagit sin jägarexamen tänker ofta att ett litet smidigt skåp för två gevär räcker gott. Ett år efter inköpet hör köparen av sig igen och denna gång ska det slås på stort. Intresset för jakten har medfört ett köpbegär av nya prylar och nu är det inte bara något gevär som ska låsas in utan kikarsikten, ammunition, nattkikare, avståndsmätare, ljuddämpare, hörselkåpor, jakt-radio, hundpejl och mycket annat ska också få plats i skåpet. [Text & foto: Evelina Lycke]

Vad ska man då tänka på när man köper ett nytt vapenskåp? Jo, vapenförvaring styrs av vapenlagen och reglerna som Polismyndigheten ställer upp. Säkerhetsskåp klassade enligt SSF 3492 är ett grundkrav. Du får förvara 20 stycken gevär (1 poäng/styck) alternativt 10 stycken pistoler (2 poäng/styck) eller 5 stycken helautomatiska vapen (4 poäng/styck) inuti skåpet. Man kan även kombinera dessa vapentyper, så länge du håller ordning på antal poäng!

Lagen säger också att skåpen måste förankras om inte vikten av skåpet överstiger 150 kg. Detta för att tjuven inte ska kunna få med sig skåpet, men även för tipprisken av skåpet när dörren öppnas. Vi rekommenderar dock alla våra kunder att alla skåp ska bultas fast oavsett vikt, för har man fått in skåpet så kan någon få ut det! 

Köper man ett skåp under 150 kilo är det alltså viktigt att vapenskåpet är försett med hål i rygg eller i botten så man kan förankra skåpet ordentligt. Men om skåpet står fristående ska hålen täckas med exempelvis vagnsbult som inte går att ta bort från utsidan.

Många vi träffar har av olika anledningar inte alltid möjlighet att förankra i golv eller vägg och då finns det istället möjlighet att köpa till en betongsockel som man kan fästa skåpet i.

Nästa fråga som många ställer sig är: Ska jag köpa skåp med nyckel eller elektroniskt kodlås?

Från oss är det idag 70 % som köper skåp med elektroniskt kodlås och 30 % med nyckellåsning (för 15 år sedan var det tvärtom). Denna fördelning beror främst på att många tycker det är besvärligt att bära runt eller hålla koll på en nyckel och dessutom ska en reservnyckel gömmas någonstans. 

Statistik från försäkringsbolag visar att många gömmer reservnyckeln i hemmet och om olyckan är framme och inbrottstjuven hittar nyckeln så blir det ingen ersättning från försäkringsbolagen och jägaren blir av med sin vapenlicens. Vi rekommenderar att om man köper ett skåp med nyckellåsning så kontrollera att nyckellåset är omställningsbart innan du köper skåpet. Det innebär att om nyckeln går sönder eller om man tappar den så kan man enkelt nollställa låset med reservnyckeln och sedan aktivera det igen med ett nytt par nycklar. På de flesta högsäkerhetslås är det inte möjligt att göra kopia av befintlig nyckel. 

Ett annat bra tips är att inte förvara reservnyckeln inne i skåpet. Även om man inte tappar nyckeln som man använder så kan den bli utsliten under åren man har den i fickan.

Ibland får vi samtal från kunder som undrar om det inte finns någon ”masternyckel” som vi har som kan öppna skåpet. Det har vi tyvärr inte! Och detsamma gäller om man köper skåp med elektroniskt kodlås. Det finns ingen ”hemlig masterkod” som gör att vi kan öppna skåpet och vi kan inte heller nollställa låset utan du som köpare måste hålla koll på den kod du väljer. Alla kodlås från oss levereras med en masterkod och man kan aktivera en användarkod om man vill.

Ett annat tips vad gäller elektroniskt kodlås är – använd rätt batteri, Duracell alkaliskt 9 v! Batteriet skall kunna ge 500 mA vid öppningsögonblicket. Alla batterier gör inte det även fast att de är nya och dyra.

Att ha ett säkerhetsskåp i hemmet är bra av flera olika anledningar. Skåpet behöver inte bara fyllas med jaktsaker utan ofta så finns det mycket annat i ett hem som måste säkras från inbrottstjuvar såsom smycken, arvegods, extra nycklar, pass, viktiga dokument, kontanter och mycket annat. 

Att investera i ett säkerhetsskåp är det bästa man kan göra! 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.