Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

2022-06-17

Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

Stenmård i nederländska faunan. Foto: Envato Elements

Stenmården är en oönskad gäst i den svenska faunan som på sistone verkar ha fått fäste i södra Sverige, inte minst i nordöstra Skåne. Omkring 30 djur har avlivats i trakterna kring Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad och nu ber Invasiva Arter om tips.

Svenska Jägareförbundet skriver i ett pressmeddelande om arbetsgruppen som arbetar för att förhindra förekomst av just invasiva arter, bland annat stenmården som gärna söker sig till villornas övre ytor.

– Om det är värmen eller något annat som lockar in djuren är osäkert. Men de tar sig ofta in där och ställer till med stor oreda, säger projektledaren P-A Åhlen till Svenska Jägareförbundet.

Nu uppmanar han alla i ovannämnda städer att leta sig uppåt och leta efter tecken.

– Typiska tecken är att isoleringen är förstörd och spillning. Tipsa oss, i så fall gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26 så kan vi göra DNA-analyser på spillningen. Om det är stenmård så kommer vi och tar bort djuren, säger han till Svenska Jägarförbundet.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!