Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-06-17

Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

Stenmård i nederländska faunan. Foto: Envato Elements

Stenmården är en oönskad gäst i den svenska faunan som på sistone verkar ha fått fäste i södra Sverige, inte minst i nordöstra Skåne. Omkring 30 djur har avlivats i trakterna kring Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad och nu ber Invasiva Arter om tips.

Svenska Jägareförbundet skriver i ett pressmeddelande om arbetsgruppen som arbetar för att förhindra förekomst av just invasiva arter, bland annat stenmården som gärna söker sig till villornas övre ytor.

– Om det är värmen eller något annat som lockar in djuren är osäkert. Men de tar sig ofta in där och ställer till med stor oreda, säger projektledaren P-A Åhlen till Svenska Jägareförbundet.

Nu uppmanar han alla i ovannämnda städer att leta sig uppåt och leta efter tecken.

– Typiska tecken är att isoleringen är förstörd och spillning. Tipsa oss, i så fall gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26 så kan vi göra DNA-analyser på spillningen. Om det är stenmård så kommer vi och tar bort djuren, säger han till Svenska Jägarförbundet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Interjakt söker medarbetare

Är du en Produkt-/inköpsassistent med ett brinnande intresse för jakt, fiske och uteliv? Då kanske du snart har ett jobb inom en väldigt rolig bransch!

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.