Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-06-17

Invasiva Arter ber om tips för att stoppa stenmården

Stenmård i nederländska faunan. Foto: Envato Elements

Stenmården är en oönskad gäst i den svenska faunan som på sistone verkar ha fått fäste i södra Sverige, inte minst i nordöstra Skåne. Omkring 30 djur har avlivats i trakterna kring Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad och nu ber Invasiva Arter om tips.

Svenska Jägareförbundet skriver i ett pressmeddelande om arbetsgruppen som arbetar för att förhindra förekomst av just invasiva arter, bland annat stenmården som gärna söker sig till villornas övre ytor.

– Om det är värmen eller något annat som lockar in djuren är osäkert. Men de tar sig ofta in där och ställer till med stor oreda, säger projektledaren P-A Åhlen till Svenska Jägareförbundet.

Nu uppmanar han alla i ovannämnda städer att leta sig uppåt och leta efter tecken.

– Typiska tecken är att isoleringen är förstörd och spillning. Tipsa oss, i så fall gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26 så kan vi göra DNA-analyser på spillningen. Om det är stenmård så kommer vi och tar bort djuren, säger han till Svenska Jägarförbundet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.