Ad

Intervju: Nathalie Jonsson med kärlek till löshundsjakten

Vildmarken fick en pratstund med jägaren, företagaren och hantverkaren Nathalie Jonsson – ett välkänt ansikte från bland annat en serie jaktfilmer. Vi pratade hennes förkärlek till löshundsjakt, framtidsplaner och sitt första jaktminne.

Nathalie Jonsson

Nathalie Jonsson med sin nya Blaser R8 Success Monza Lady. Foto: Tomas Nybrand

Mitt första jaktminne var den första älgen jag sköt. Jag fick gå med mammas gubbe, Bertil, som hundförare och med oss hade vi en av våra hundar, en jämthundsblandning vid namn Plex.
Vi släppte honom och han hann bara gå 200 meter innan en älgtjur, en fyrataggare, kom raka vägen mot oss. När älgen bara hade 30 meter kvar hojtade Bertil till så att älgen vände sig, med full bredsida! Jag satte en kula i femettan och lyckan var total, berättar Nathalie Jonsson entusiastiskt.
 
Nathalies största jaktminne kom dock senare.nataliecitat
– Det bästa minnet har jag ifrån höstas när jag fick skjuta en älg på ett riktigt bra ståndskallsarbete av min unghund, Kipa, då 9 månader gammal. Känslan att få prägla, träna och utveckla en valp fram till sin första lyckade jaktsituation är obeskrivlig, berättar Nathalie.
 
Jakt För Livet, vad är det?
– Det är mitt och min sambos varumärke där vi jobbar med jaktupplevelser och jaktfilm. Vissa av våra hundar är speciellt tränade för jakt på rovdjur, så som björn och lo, så vi åker runt och framförallt jagar just det i mellersta och norra delarna av Sverige. Vi har därefter släppt flertal jaktfilmer med namnet Jakt För Livet. 
Nathalie berättar att namnet ”Jakt För Livet” kommer från en bok som är skriven av en legend från hennes sambos, Roberts hemtrakter, Herman Grönlund. Han jagade hela sitt liv och skrev böcker om sina bravader. En av dessa hette just ”Jakt För Livet”. Nathalie och hennes sambo jobbar med mer än bara film.
– Vi driver också en jakt- och fiskecamp, Nynäs Camp, där vi håller utbildningar och föreläsningar, främst om rovdjursjakt med löshund, säger hon.

3Nynäs Camp

På Nynäs Camp erbjuds jägare, fiskare och friluftsmänniskor boende i stugor med självhushåll.
 
– Vi är specialiserade på småviltsjakt och jaktområdet är känt för sin berikade tillgång på tjäder, orre och hare samt dess närhet till fjället och riporna, berättar Nathalie och fortsätter.
 
När det gäller fisket finns ett stort utbud av strömmande vatten, samt tjärnar och sjöar med öring, röding, harr med mera. Båtar finns att hyra i flera av sjöarna. Väl utbyggt skoterleds nät som tar dig till de hetaste fjällsjöarna.
 
Hur ser din vardag ut?
– Jag sköter allt administrativt i vårt företag så som bokningar av stugor, planering av föreläsningar, mässor, fakturering, bokföring med mera. Utöver det försöker jag vara ute i skog och mark med hundarna i den mån de går, säger Nathalie.
 
Vad har ni för hundar på gården?4
– Vi har tio hundar på gården. Alla hundar jagar vi med och vi har en jämthund, en gråhund, en plotthund, en finnspets och resten är blandraser. Vissa av våra hundar är speciellt tränade för jakt på rovdjur så som björn, lo, järv, mård, grävling med mera medan andra jagar vi älg och fågel med.
 
Vad jagar du med för vapen och vad har du alltid med dig i ryggsäcken?
Jag har precis skaffat en ny bössa. En Blaser R8 Success Monza Lady. Ser framemot att få testa en hålstockskolv! I ryggsäcken har jag tändstickor, kåsa och russin.
Nathalie är en tjej med många strängar på sin lyra, till exempel håller hon på med diverse hantverk.
– Det stämmer. Jag håller på med diverse hantverk som knivbälten, renhornslampor, ljusstakar av renhorn med mera. Allt jag gör tillverkas på beställning då jag ännu inte hunnit bygga upp något lager, säger hon.

Läs hela intervju i Magasin VILDMARKEN nummer 1.

Läs hela intervju i Magasin VILDMARKEN nummer 1.

 
Avslutningsvis, vad har ni för planer för 2016?
– Vi har flera mässor och föreläsningar inplanerade, samt en resa till Kanada. Dit kommer vi att ta med två av våra hundar och totalt 13 jägare från Sverige och Norge för svartbjörnsjakt med löshund, avslutar Nathalie Jonsson.
 
 
Inlägg av: Jessica Ädel den 2016-02-12

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.