Ad

Insamling av fästingar

Klimatförändringarna går snabbare i de norra delarna av Sverige, något som lett till att fästingar har bättre förutsättningar till att leva och frodas. Fästingarna har till exempel synts på renar och nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, få hjälp med att samla in fästingar från Norrland. I nästa steg kommer de artbestämmas och analyseras för att kunna få fram om de bär smittor som kan drabba människosläktet.

 

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland, säger forskare Ann Albihn vid SVA på deras hemsida.

Och fortsätter: 

– Båda dessa arter har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa.

Ann hoppas nu på att få stort gensvar från områdena norr om Dalälven och norrut.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer också under senhösten, vintern att redovisa de totala resultaten av insamlingen, säger hon

Insamlingen pågår ända fram till den sista oktober och mer information hittar ni här

 

Källa: Svensk Jakt

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-12

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #2

Februari är här och vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Månadens omslag pryds av den norska jaktprofilen Joakim Pettersen som driver en av Nordens största jaktbloggar. Under ett pass pratade vi om jaktglädje och hemligheten bakom hans popularitet.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.