Ad

Inredning från Norrländsk Natur

Vi fick en pratstund med hantverkaren Emma Sundström, även kallad ”Lapptussan” på de sociala medierna. Emma beskriver sig själv som en glad och lite spretig norrländska som har förkärlek till den norrländska naturen och inredning. Emma har så länge hon kan minnas tagit med sig skogen in i sitt hem. Hennes brinnande intresse för inredning började redan i tidig ålder.

inreding

– Hemma hos mina föräldrar möblerade jag mer än gärna om i sitt flickrum. Maken och mina barn skulle nog säga att mitt intresse för inredning är nästan lite väl stor, berättar Emma.
 
Var kommer namnet ”Lapptussan” ifrån?
– Mitt varumärke och mitt alias på Instagram passar bra med mitt hantverk och var en ren tillfällighet då lapptussan/lapptuss är ord som förekommit i vår familj väldigt länge.
 

Stor på Instagramlapptussan

För ungefär ett år sedan startade Emma ett instagramkonto under namnet ”Lapptussan”, där publicerade hon bilder på sitt hem och hennes hemmagjorda hantverk. Det blev fort en succé och Emmas renhornlampor och ljusstakar fick en enorm positiv respons. Emma berättar mer.
– Att min Instagram skulle bli min stora försäljningskanal var inte meningen från början utan kom smygande allt eftersom. Jag har inte marknadsfört mig på andra sätt än lagt ut bilder på Instagram, min vision är att försöka, i största möjliga mån att inte lägga pengar på annonser då vi i dag har lyxen att använda sig av de sociala medierna som hjälpredskap.
 
– Idén om att kunna glädja andra med min rehornsslöjd kom smygande och så av en händelse så kom jag över en större mängd renhorn som jag pysslade ihop och blev av med på en gång.
 

Jakten på horn

– Nu började jakten på mera horn, vilket visade sig inte vara helt lätt, trotts att jag bor i ett rentätt landskap, men med ljus och lykta och via min pappa som haft skötesrenar i många år, så fick jag ihop så pass mycket att jag i augusti 2015 valde att starta enskild firma.
 
Vad gör du när du inte inreder och arbetar med renhornsslöjd?
– Jag jobbar parallellt med mitt företag som stationsansvarig på Arvidsjaurs flygplats. Fritid är inget jag har gott om, men det är helt och hållet mitt eget val. Den lilla tid jag är ledig åker jag oftast till vår stuga som ligger vid sjön Malmesjaur, cirka sex mil från Arvidsjaur. Här åker vi skoter och pimplar på vintrarna och solar och flugfiskar på somrarna – jag älskar att stå vid en älv och kasta fluga efter lax och harr!
 
– Hemma hos mina föräldrar möblerade jag mer än gärna om i sitt flickrum. Maken och mina barn skulle nog säga att mitt intresse för inredning är nästan lite väl stor, berättar Emma.
 
Var kommer namnet ”Lapptussan” ifrån?
– Mitt varumärke och mitt alias på Instagram passar bra med mitt hantverk och var en ren tillfällighet då lapptussan/lapptuss är ord som förekommit i vår familj väldigt länge.

”– Lite som att blanda ihop två olika pussel och bygga ihop till ett”

– Konsten att slöjda i horn stavas tålamod. Inget horn är det andra likt och det passar aldrig ihop känns det som. Lite som att blanda ihop två olika pussel och bygga ihop till ett. Ska man ge sig på att tillverka sin egen takkrona så rekommenderar jag att ni gör det tillsammans med någon så att ni har tillgång till fyra händer. Ljusstakar och mindre alster klarar man lätt själv. Trotts att jag lägger nästan allt mitt tålamod på renhornen så är det så värt det. Känslan som uppstår när man är färdig är fantastisk! Ingen takkrona, boll-lampa eller ljusstake blir den andra lik och man vet aldrig hur den ska se ut förrän sista biten sitter på plats, avslutar Emma.

Läs hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 2.
 
Reindeer,-near-Kilpisjärvi,-Finland-000012449162_Large

Inlägg av: Jessica Ädel den 2016-03-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.