Hur tar man ett trikinprov?

2016-02-11

Hur tar man ett trikinprov?

Wild boar standing on snow and looking at camera

Det är en av många frågor vi valt att ställa till Gunnar Friskopp driver sajten Trikinprov.se

När du skjutit ett vildsvin är det viktigt att undersöka ifall vildsvinet har trikiner. Du behöver skära ut en provbit av köttet och skicka det till ett labb för undersökning. På deras sajt kan du beställa allt du allt du behöver, genom att köpa deras undersökningspaket.

Trikintest

Gör såhär!

(1) Skär bort en bit av ena framläggen, minst 25 gram kött, undvik senor om möjligt. Om du inte kan ta frambenets grövre muskler går det bra med njurtappen.
(2) Lägg provet i en plastpåse och klistra den ena nummeretiketten på plastpåsen och den andra på följesedeln/remissen.
(3) Stoppa följesedeln och plastpåsen med trikinprovet i det frankerade kuvertet, förslut kuvertet.
(4) Posta. Svaret på trikinanalysen kommer med vändande post eller på din E-mail om du angivit den på följesedeln.


Hur beställer jag och hur lång tid tar det innan man har fått hem sina trikinpåsar?

Det tar en till två arbetsdagar att få trikinpåsarna levererade.
iStock_000020204526_Double (Large)
Hur ska jag förvara köttet tills jag fått trikinprovspåsarna?
I väntan på att trikinprovspåsarna ska du förvara provbitarna i kylskåpet. Det är bra att alltid ha ett extra kit hemma. Då kan du direkt du har skjutit ett vildsvin skicka iväg provet till labb. Köp därför flera trikinprovskit på en gång.

Köttet har varit fryst, kan jag fortfarande skicka in det?
Ja, du kan fortfarande skicka in det om det varit fryst. Det går bra. Vi har ett särskilt kit för fryst kött, beställ ett sådant. Notera att köttmängden skall vara c:a 100 gram. Det går alltså alldeles utmärkt att trikintesta fryst kött.

Det står bara om vildsvin på sidan, kan jag skicka in trikinprov för tamsvin också?
Det behövs ett särskilt trikinprovskit för tamsvin. Vi kommer snart ha det kittet i lager.

Hur lång tid tar det tills jag har provsvaret?
Labbet är snabba. De gör analysen samma dag de får in provet. Skickar du det med dagens postgång har du oftast svar imorgon via e-post.

Ingår frakt?
Ja. Allt ingår i priset, även frakt. I trikinprovet du beställer får du ett förfrankerat kuvert. Du lägger provbiten i kuvertet och lägger det på närmaste brevlåda. Du behöver alltså inte strula med frimärken när du står i slaktboden.

Är provet tvunget att vara från frambenets muskel?
Provet ska helst tas från framläggen, dvs nedre delen av frambenet. Det skall vara kött och så lite senor som möjligt.
Det går även att ta från mellangärdets fäste (diafragma) mot ryggen i de köttiga delarna. Samt från muskulaturen i tungans infästning OBS, inte själva tungan utan den bakre delen av tungroten).
Mellan 25-50 gram material krävs.

Kan man lägga flera prov i samma påse?
Nej, labbet använder inte allt kött vid första provtagningen (för att ha möjlighet att göra om provet). Om du lägger flera prov i samma påse finns risken att kött från ett djur inte kommer med. Därför måste du använda ett trikinprovskit för varje gris.

Kan jag lägga slaktrens på åtel?
Vildsvinets inälvorna kan läggas tillbaka i naturen utan större risk för trikinsmitta då senor mm inte normalt innehåller trikiner. Rött kött bör inte läggas tillbaka innan man vet att det inte är trikiner i köttet. Vildsvin äter allt och drar sig inte för att äta utlagt vildsvinskött. Om du lagt ut trikinsmittat rött kött kan snart fler vildsvin på din jaktmark vara trikinsmittade.

Är det någon tidsgräns på trikinproven?
Ja, på grund av svenska bokföringsregler måste labbet ha med en tidsgräns på trikinprovskitten.

Hur går en trikinanalys till?

Läs allt om det på sidan 158 i Magasin Vildmarken nummer 1!

trikinanalys

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.