Ad

Hur gör man en 4 Turn Waterknot?

Som ett sista tips tänkte jag visa hur man knyter en ”4 turn  waterknot” till paternoster-riggen som jag nämnde tidigare. Det  är en enkel knut men väldigt stark och den glider inte på linan. [Text & foto: Christian Ottosson]

 

OBS! Jag använder en tjock nylonlina som huvudlina och en röd flätlin som sänkestafs så det ska bli lättare att se på bilderna.

turn Waterknot

  • Börja med att klippa av en bit lina, i det här fallet den röda flätlinan. När jag fiskar använder jag nästan alltid samma lina som jag har på rullen, fast det går bra att ta någon annan men den bör inte vara grövre än huvudlinan. Lägg sedan linan bredvid huvudlinan, mät upp avståndet från änden på huvudlinan till där knuten kommer bli för att få rätt avstånd mellan krok och sänkestafs.

  • Skapa sedan en ögla av båda linorna ihop där knuten ska vara.

  • Ta sedan ändarna av båda linorna och snurra igenom öglorna fyra gånger

  • Fukta och dra sakta åt så den ligger tätt emot huvudlinan. Här får man justera så att knuten hamnar på rätt plats. Det krävs lite övning så knyt den några gånger innan den ska användas.

  • Sedan är det bara att klippa av den korta änden och i den längre knyts ett sänke fast eller så knyts en ögla, i huvudlinan knyts kroken fast. Ett enkelt och smidigt sätt att skapa ett paternoster-tackel.
 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-06-17

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.