I den norra delen av Gästrikland ligger Ockelbo älgpark. Parken blev först i Sverige med att få tillstånd för träning med hund på älg i hägn och idén kom till av en slump. I dag hjälper de många hundar att återfinna välmåendet ute i skogen igen.
Hundträning på Ockelbo Älgpark
I den norra delen av Gästrikland ligger Ockelbo älgpark. Parken blev först i Sverige med att få tillstånd för träning med hund på älg i hägn och idén kom till av en slump. I dag hjälper de många hundar att återfinna välmåendet ute i skogen igen. [Text & bild: Jessica Ädel]
– Från början var det en ren älgpark, men för några år sedan så slet sig en av mina jakthundar och tog sig in till en av älgarna. Det var så det började, säger Petter Arkesjö som sedan 2007 driver parken tillsammans med sin far, Lars Arkesjö.
Det tog otaliga timmar innan Petter kunde få in sin hund igen och tankar på hundträning i älgparksmiljö tog vid. Det tog lite tid innan alla papper var i sin ordning, men 2015 var allting klart och de var därmed först i Sverige. Älgparken är på 14 hektar och för tillfället finns här tio stycken älgar. Petter berättar att de har byggt slussar mellan hägnen så att de kan flytta älgarna mellan de olika hägnen lätt och smidigt, utan att behöva söva dem.
– Ståndpunkten för oss har alltid varit att älgarna ska ha det bra. Det finns ingen jägare som vill komma hit och träna sina hundar om inte så är fallet, säger Petter.
Och fortsätter:
– Älgarna är inte stressade när hundarna jobbar med dem, de till och med stimuleras av det. Älgarna håller sig aktiva i hägnet med hjälp av hundarna och får dessutom lite hjärngympa på köpet. Att djuren mår bra är verkligen viktigt för oss.
Besök från hela landet
I dagsläget har älgparken två hägn och precis som i exempelvis vildsvinsvärlden så finns det olika nivåer för hundarna.
– I ett av våra hägn som vi har för de unga hundarna så står det älgar som är lite snällare medan det i det andra hänget finns de som är lite mer utmanande för hundarna att jobba med, säger han.
Petter berättar att de får besök från hela landet och en del från Norge också. Till största delen är det egentligen unghundar som ägarna vill kunna prägla på viltet som de ska jaga.
– Ibland möter vi hundar som blivit skrämda eller sparkade och därför inte varit med ute på jakt under något halvår. Många gånger går det att jobba tillbaka hundarna. När de kommer hit i en lugn och trygg miljö så kan hunden våga hitta sig själv igen och börja skalla igen. Det är en häftig känsla när man får samtal där tidigare besökare berättar att deras besök i parken har resulterat i skjuten älg på ståndskall för just den hunden som tidigare var så skrämd, säger Petter Arkesjö.
Hur går ett besök till?
– Redan innan vi träffar älgarna så sitter vi ned med hundförarna och går igenom hur det kommer gå till och vad de vill få ut av träningen – det kan ju finnas så många orsaker till att de är här. Väl i älgparken så är det en timmes hundträning som gäller med älgarna. Då har hundarna god tid på sig att komma igång. Har man till exempel en unghund så kanske den har nått toppen av sin förmåga att skälla på älg efter 45 minuter och då ska man såklart avsluta när det går som bäst. Det gäller alla hundar så att det blir så god kvalitet av skalltiden som möjligt. Efter träningen så kan vi gå in här i ”bodegan” och går igenom dagen som varit.
Turistsäsongen är från 1 maj till 20 augusti. Mellan den 21 augusti till den 30 april så kör de hundträning. Vissa restriktioner finns dock.
– Älgparken tar inte emot mer hundar än vi känner att de verkligen klarar att ta hand om per dag. Många har kört långt och bor även här. Vi vill därför såklart att ”kunden” och hunden ska ha en så bra och kvalitativ upplevelse som möjligt, avslutar Petter Arkesjö.