Ad

Hundsmittan i Norge förbryllar

Flera veterinärer i Norge har under de senaste veckorna fått in hundar med allvarlig diarré – och nu verkar hundsmittan sprida sig ytterligare i vårt grannland. Under helgen har ytterligare sex nya fall rapporterats in och smittan är inte längre enbart begränsad till Oslo-regionen.

Den statliga myndigheten Mattilsynet rekommenderar de norska hundägarna att begränsa närkontakten mellan hundar och att hålla de kopplade för högsta möjliga kontroll. Veterinärer i både Sverige och Norge försöker nu hitta orsaken till smittan.

– Vi har inte en aning om vad det här handlar om. I Norge har man obducerat hundar som avlidit och hittat två tarmbakterier, men det är inte säkert att det är det som är sjukdomsframkallande, säger Åsa Rising, klinikchef på djursjukhuset i Sundsvall och Östersund, till SVT Nyheter Jämtland.

Fortlöpande information

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har i nuläget inga särskilda rekommendationer vad gäller svenska hundar utan information kommer att komma ut efterhand.

– Det har hittills inte framkommit något som tyder på någon ny allvarlig smitta som utgör en risk för svenska hundar. Om utredningen som utförs i Norge, eller den fortlöpande samlade information från djursjukhus och kliniker i Sverige, skulle innebära särskilda rekommendationer (såsom försiktighet vid resa inom Norden eller i samband med kontakter mellan friska hundar) så kommer vi att lägga ut information på vår webbplats, skriver de på sin hemsida.

Källa: SVT Nyheter Jämtland och SVA.se

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-09-09

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.