Håll hundträningsmotivationen uppe

2021-03-12

Håll hundträningsmotivationen uppe

Varje månad delar dressören och instruktören Mattias Westerlund med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången tipsar han om hur man håller uppe motivationen till att träna.

För vissa jaktformer lider jaktsäsongen mot sitt slut, för andra är det fortfarande tid kvar att ta ut det bästa av säsongen och få till precis de jaktsituationer man vill ha för hunden. Jag håller ofta fram hur viktigt det är att motivera hunden till att utföra de moment vi vill att den ska göra. Om den inte är motiverad till det så är det nästintill omöjligt att få den att utföra beteendet under en längre tid, kontinuerligt och förbättra sig. Men hur är det med hundförarens motivation när en pandemi slår till, de sociala kontakterna minskar och när träningstillfällen, jakter och kurser ställs in? Hur tränar vi oss fram mot kommande jaktsäsong med våra inköpta valpar, unghundar och vuxna hundar, ibland utan instruktörer och träningskompisar på plats? Det finns bra hjälpmedel!

Här kommer tre tips:

1. Tydliga mål

Även för oss människor, i det här fallet hundförare, är det viktigt med motivation. Är vårt mål tydligt, så har vi bra förmåga att klara anpassningen till en förändrad tillvaro. Har du ett tydligt mål, till exempel att din unga setter ska kunna vara med på en ripjakt till hösten, eller taxen vara med på sin första drevjakt, så är chanserna större att motivationen finns och planen du lägger kommer att följas. Försök formulera det redan nu och lägg planen.

2. Digitala träningsverktyg

I dag finns det gott om bra digitala hjälpmedel, valpkurser, hundkurser, träningsvideos med mera. Med stöd och hjälp av digital och streamad hundträning så kan du träna på egen hand. Går du en hundkurs online så bör det ingå regelbunden feedback på övningarna så att du får kontinuerlig hjälp. Detsamma gäller hundträningsfilmer. En bra hundträningsfilm innehåller både träning för hunden som ska lära in beteendet för första gången och träning av hunden som lärt in fel beteende – och som behöver lära om.

3. Följ planen

För att planen ska följas så är mål och verktyg helt nödvändiga. Men har du dem så har du en stabil grund att stå på. Vilket målet är för dig och din hund, det vet bara du, men formulera det så kommer motivationen.

Webdog

Vi har verktygen! Vill du ta del av det väl beprövade konceptet, med träning i steg för steg från valp till färdig hund för jakt och jaktprov, så har Webdog träningsfilmer för stående fågelhund och retrievers. I filmerna finns övningar för hunden som ska lära in det rätta beteendet från början, men även instruktioner för hur du går tillväga med hunden som lärt in fel och som behöver lära in på nytt. Där hittar du också filmer med förberedande lydnadsträning för alla typer av jakthundar. Du streamar din hundträning i mobilen och tränar när du vill, där du är.

Valpkurs på nätet

Håll också utkik efter våra valpkurser online. Du går en kurs tillsammans med sju andra valpägare, får övningar varje vecka och tränar efter Webdogs filmer. En gång i veckan skickar du in dina egna träningsfilmer, tar del av de andras filmer, och får återkoppling från oss! Jag har följt upp flera unga hundar på träning som startade valpträningen online. De unga hundarna låg långt framme och såg väldigt trevliga ut när jag träffade dem “live”. De ligger mycket bra till och kommer vara väl förberedda för injagningen till hösten! Hitta ditt mål och motivation du också! Bildtexter (till älgen) Sätt dina träningsmål redan nu. Är det att få fälla den där älgen eller att kunna kalla in på fullt drev! (bild där han håller liten vit hund i knäet) Som professionell tränare är jag väldigt noggrann att ha en tydlig plan jag följer med varje hund. (bild där liten svart/brun hund tittar in i kameran) Sätt dina träningsmål med valpen, men skynda långsamt mot injagningen.

Podcastversion

Med Vildmarkens podcast så vill vi bli än mer inkluderande och mobila – och därför läser vi kontinuerligt in utvalda artiklar från vårt magasin.

Lyssna på podcastversionen av “Håll träningsmotivationen uppe” genom att välja någon av länkarna nedan.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under