Hundskolan Vision: Förberedelse och träning av grythundsvalpen

2021-08-03

Hundskolan Vision: Förberedelse och träning av grythundsvalpen

I varje nummer delar Hundskolan Visions Mattias Westerlund med sig av matnyttiga tips för jakthunden i träning och jakt. Den här månaden pratar han om hur man kan förbereda grythunden, den lilla men stora hjälpredan under jord för jägaren och viltvårdaren.

Vad ska man tänka på när man skaffar grythundsvalpen, vad är det som skiljer den från hundar som sedan ska nyttjas ovan jord? Vad ska man tänka på om man har en sprängare eller förliggare? Oavsett typ ska man för denna vakna lilla hund, ofta av terriertyp, tidigt tänka på hur grythunden sedan kommer nyttjas när den är vuxen och förbereda den på lite annat sätt än man förbereder andra jakthundar. Här ger jag några av grundstegen i träningen mot en fungerande grythund.

Allmän lydnad

Lydnaden kommer vara mycket viktig för de här hundarna. Kan jag inte styra terriern i lydnaden med stora störningar från andra hundar, människor och vilt ovan jord, då kommer jag inte kunna styra den som jag önskar under jord. Att arbeta och behålla lydnaden och framför allt inkallningen med störningar ovan jord är alltså något man behöver lägga mycket tid på före arbetet under jord påbörjas. Man pratar ofta om avel och olika linjer på förliggare och sprängare, det spelar roll. Men vad som också påverkar är hur de upplever sina första jakter och hur vi kan bryta hunden. Kan vi alltid bryta sprängaren efter fem minuter, om vi lyckas med det och vill och kan kalla upp en hund då så kommer den också börja bryta vid de tidpunkterna senare.

Väcka intresset för grytet och den första träningen i tunnlar

Jag brukar tidigt förbereda grythundsvalpen på att hål i marken och gryt är någonting spännande. Det gäller att väcka intresset hos valpen så att den förstår att det finns lockande saker där nere. I början räcker det med ett handgrävt litet hål och att hunden får vara runt saker som är intressant, exempelvis en stenbumling, eller en del av ett gammalt trägolv. Tunnlar är något annat som man tidigt kan arbeta med. Här kan man med fördel bygga tunnlar där de först kan se igenom, och så lockar man dem mellan öppningarna.

Prägling på vilt

Jag ser också till att tidigt presentera räv- och grävlingsskinn i valpens liv för präglingen så att det på en gång blir klart för valpen vad den ska vara intresserad av. Förliggarens träning på vilt i tunnel startar med att grävlingsskinnet är fastsatt i ett vanligt koppel. Skinnet dras så att det rör sig lite grann. När hunden skäller som bäst, det behöver inte alls vara många skall i början, så öppnar jag luckan, berömmer hunden där nere och får den att skälla lite till. När den gör det så ger jag den en vinst genom att lyfta upp hunden och belönar genom att ge skinnet ovan jord.

Sprängaren får gå ner och skälla på samma sätt. När hunden börjar skälla där nere så ser jag till att rävsvansen som sitter monterad mot en skruvdragare snabbt dras och ”flyr” från hunden under jord och dras upp/ut ur tunneln. När hunden kommer upp så belönas den ovan jord.

En produkt som är framtagen och under utveckling för att underlätta träningen av grythundar är robotgrävlingar. En av robotens fördelar att du kan bestämma hur aktivt viltet är, och styra det efter hundens reaktioner. Därigenom kan inkallning också tränas på ett helt annat sätt. Detta är ett bra komplement och betyder inte att naturgryten och andra träningsformer spelat ut sin roll. I roboten kan du också välja det skinn, grävling eller räv, som du vill träna hunden på. Det gör att jägaren i norr direkt kan gå på träning och injagning på räv, och parallellt träna på robotgrävling, för att senare åka söder ut och jaga viltet. På roboten väljer man det skinn man vill ha på en gång och kan träna på plats; oavsett landsända eller säsong.

Skotträning

Förberedelse för skott är en viktig del för grythundarna. Förliggaren är en av de hundtyper där man kommer avlossa skott på nära håll och där hunden är runt viltet i skottögonblicket. Men alla vi som som jagar räv med sprängare vet också att även den hunden är väldigt nära när räven kommer upp ur gryt och skott avlossas. Det finns en viss ålder, den så kallade spökåldern, när skott inte bör introduceras eller tränas.

Hur ni skottränar hundar kan ni läsa om i tidigare artiklar jag skrivit i Vildmarken och även se i Webdog-filmerna om skotträning.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!