Hundskolan Vision: Fem tips för en hållbar jakthund i höst

2022-05-13

Hundskolan Vision: Fem tips för en hållbar jakthund i höst

Varje månad delar dressören och instruktören Mattias Westerlund med sig av sin expertis gällande jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången berättar han hur man kan få en hund som fungerar vid ens sida under många goda jaktsäsonger.

Vi ställer höga krav på våra jakthundars kunskaper och lägger mycket tid på specialträna dem mot olika användningsområden och mål. Men hur tänker man kring träning för att få en hållbar hund under hela jaktsäsongen och under flera år? Här får ni fem tips av mig!

1. Motionera den unga hunden klokt!

Konditionsträning kan börja tidigt, men försiktigt och på rätt sätt. Vänta med uthållighetsträning. Träning i terräng, skog och mark, i måttliga mängder och tid är en varierad träning. I skogen kan underlaget varieras och du ger bra skogsvana åt den yngre hunden. Tänk på att hellre dela upp motionsmängden på flera rundor istället för en längre för den unga växande hunden. Om det låter krångligt så kan man motivera sig med att det bara är under en begränsad tid i hundens liv, och att du skapar de bästa förutsättningarna för att din hund ska hålla i framtiden.

Som regel bör man inte träna uthållighet hos en hund som växer. Olika storlekar på hundar är färdigväxta vid olika tidpunkter, och en hund i 20–30-kilos klassen har mognat i skelett, muskulatur och leder när den är runt 1–1,5 år. Glöm inte att variera träningen för hund oavsett ålder, till exempel med simträning när temperaturen tillåter – och tänk på att ge hunden tid för återhämtning.

2. Värm upp och ner hunden vid träning och jakt

Uppvärmning och nedvarvning före och efter träning är ett bra tips som både gäller människor och hund. Det minskar risken för muskel- och senskador och håller i bästa fall den hund som kanske också har en tidigare skada symtomfri. Ingen skulle hoppa direkt ur bilen och springa 100 meter, samma tänk gäller för våra hundar. Det kan vara så enkelt som 10–15 minuter av promenad i koppel före och efter arbete. En rask promenad eller lätt jogging kan göra hela skillnaden.

3. Tänk på utfodringen

Arbetande hundar är atleter, och ökat arbete kräver ökat näringsintag! Men variationen är stor mellan olika typer av arbete och den tid hunden ska arbeta, det påverkar dess näringsbehov.

Hundens basala näringsbehov ändrar sig dock inte, alla hundar behöver en komplett balanserad diet som ges i rätt mängd för att hålla en optimal kroppskondition. Med ökat muskelarbete och ökad tid som hunden arbetar så kommer kravet på specifika näringsämnen, framförallt kolhydrater, fett och protein, att öka och måste justeras. Vilket foder man väljer är baserat mycket på tycke, smak och erfarenheter. Som regel håller dock de olika specialfoder som finns för arbetande och högpresterande hundar på marknaden idag överlag hög kvalitet och god balans. Det som också ska tilläggas är att övervikt är ett betydligt större problem än undervikt hos svenska hundar.

Arbetande hundar verkar dock vara överviktiga i mindre utsträckning. I en studie från förra året jämfördes övervikt hos arbetande hundar med övervikt hos sällskapshundar. Där visade det sig bland annat att sällskapshundar fick 60 % mer foder varje dag jämfört med arbetande hundar och att det behövs bättre utbildning av djurägare i hullbedömning.

4. Ta som rutin att gå igenom hunden

De fysiska kraven som ställs på våra jakthundar varierar så klart, men små skador kan lätt förvärras om hunden arbetar med dem. Att gå igenom hunden några minuter före och efter träning och jakt är en bra rutin för att upptäcka små förändringar hos din hund. Att till exempel titta efter skador i hud och trampdynor och känna att hunden har god rörlighet när du böjer och sträcker lederna är enkelt och går fort. Görs det till en rutin så har man bra koll på vad som är “normalt” för sin egen hund.

5. Håll utkik efter tecken på skador

Jakthundar kan vara mycket tåliga och många jakthundsägare har nog varit med om hur deras hundar hade fortsatt att arbeta på en jakt om de som hundförare inte gått in och brutit vid en skada. När en hund blir skadad på ett ben så flyttar den över vikten på de andra benen för att avlasta och skydda det skadade. Går hunden med en diffus eller liten skada en längre tid så kan det leda till sekundära problem i muskulatur och leder. Så ser man en skada på en jakthund bör man låta undersöka det. En liten skada kan lätt förvärras om den ignoreras. Glöm inte att hundar åldras, när hunden mognar och blir äldre är den också oftast som bäst. Planera för att spara den äldre hunden och frestas inte att göra det där sista släppet, då är förutsättningarna bättre för att du har kvar din jaktkompis på jakt längre!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!