Hundskolan Vision: Dags att jaga in älghunden

2021-10-27

Hundskolan Vision: Dags att jaga in älghunden

Hösten är här och med den många fina jaktdagar. Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision delar den här gången bland annat med sig av tips på vad man bör tänka på gällande själva injagningen.

Nu är det dags för älghundar ute i landet att jagas in och få sina viktiga första erfarenheter. En bra förberedelse med grundträning och allmänlydnad är en förutsättning för att jakten med hunden ska bli säker och effektiv. För den ställande hunden är inkallning ett mycket viktigt kommando (förberedande träning och träning av inkallning av valp och unghund har jag skrivit om i tidigare nummer av Vildmarken).

Det finns några saker man bör tänka till extra kring i själva injagningen. Det är viktigt att hunden ska vara mogen; både mentalt och i kroppsfysik. Trots det finns det en del hundar som blir tagna av kontakten med älg. Detta skapar oro och många tankar hos ägaren kring hur det blivit så och hur man ska träna bort det hos den unga hunden.

Många söker efter svar i hundens hälsotillstånd, och det ska naturligtvis inte uteslutas att det undvikande beteendet eller uteblivna skallet beror på sjukdom. Det är dock dessvärre betydligt vanligare att den blivit skrämd eller tagen av situationen vid mötet med älgen. Blir hunden skadad eller skrämd så kan det leda till att den senare inte vågar skälla på älgen. Kan man som hundförare/jägare få syn på älgen så är det klokt att välja djur och till exempel inte släppa på ko med kalv första gången, detta för att undvika en spark av en beskyddande älgko.

Jag har även träffat hundar som slutat skälla i stånd efter att som unghundar under injagningen först ha gjort ett bra arbete med älgen, men där hunden sedan blivit skrämd av skottet och kopplat det till hela situationen med älgen. En möjlig förklaring är att skytten inte uppmärksammat hunden på att han eller hon smög in. Naturligtvis är det en avvägning mellan att påkalla hundens uppmärksamhet och att inte stöta lös älgen, men kanske är det inte värt att sänka hundens självförtroende för att fälla älgen. Vad man ska tänka på är att unghundar ofta inte håller i ståndet lika länge som en mer rutinerad hund. Här gäller det att smyga in på älgen så snabbt och tyst som möjligt, men samtidigt göra hunden uppmärksam på att du är där. Vänta gärna en liten stund så du säkert vet att hunden observerat dig, och fäll sedan älgen med ett välriktat skott.

Annorlunda situation

För hundens skull kan man med fördel använda ljuddämpare vid jakten. De allra flesta skottränar sina unga hundar bra före injagningen, men vad som ofta glöms bort är att hela situationen är annorlunda. Jag brukar rekommendera, att i slutet av den unga hundens skotträning, vänja den både vid miljön, det vill säga skott i skogen och att skytten smyger in, kanske till och med kamouflerad, när skottet avlossas (hur ni skottränar era hundar kan ni läsa om i tidigare artiklar i Jakthundsskolan).

Att tänka på är också att det framförallt i större älgjaktlag kommer fällas både stänkdjur och när hunden förföljer ett djur. Men kan man i början av injagningen fokusera på att fälla på ett fast stånd, även om det inte är speciellt långt, så är det att föredra.

Gå fram i lugn och ro

Till sist, när ni fällt för den unga hunden, gå fram med den till älgen i lugn och ro. Låt hunden vara själv med dig och den fällda älgen en stund. Be andra hundförare och skyttar att vänta i bakgrunden tills din hund har kopplat ihop hela bilden.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att