Ad

Hundsim – För den aktiva jakthunden

Magasin Vildmarken har varit på besök hos Solstadens Smådjursklinik för att prova på hundsim tillsammans med Emma Larsson från Väse, Värmland och hennes hundar. Hundsim är lika roligt för dig som för din hund. Det bästa är att man inte belastar hundens leder i vattnet.

55hundsim
– Hundsim är en väldigt skonsam träning som är effektiv, muskelstärkande, konditionshöjande och även smärtlindrande, berättar Ida Sors som är fysioterapeut på Solstaden. Hon var med oss i bassängen med hundarna vilket också är obligatoriskt när man ska simma med sin hund där första gången.
 
Vi är på plats vid deras hundbassäng för att testa på hundsim, som är en otroligt skonsam form av träning som är bra för den arbetande hunden. De jakthundar som redan har full kondition är simning en bra och rolig underhållsträning och ett bra komplement till den resterande träning hunden får och behöver under jaktsäsongen. För den lite mindre tränade hunden, exempelvis en unghund så är denna träningsform ett utmärkt sätt att stärka sin hund igenom olika intervallträningar i vattnet, genom att börja med bara några minuters simning till att utöka antal minuter i vattnet, allt eftersom att hunden blir starkare.
 

 
Flytväst vid första besöket52hundsim

 
Alla hundar som tränas på Solstadens Smådjursklinik har alltid flytväst på sig vid första besöket, främst för att kunna fästa linorna så att de som ännu inte är vana bassängen inte kommer att försöka klättra upp på kanterna och skada sig.
 
Efter några gånger, när man ser att hunden simmar allt mer runt i bassängen och vet var den ska simma för nå rampen och gå ur bassängen, kan man prova att ta bort linorna och även så flytvästen om man tror att hunden klarar av det, detta är högst individanpassat.
 
Hundarna som vi tränade vid detta tillfälle var två stycken tyskterriers. Första hunden ut var Spade, två år gammal.
 
Fysioterapeuten Ida Sors som var med och hjälpte oss, provade ut en passande flytväst åt Spade och satte på honom två stycken långa linor. Linorna med den funktionen att hunden skulle simma i mitten av bassängen och inte hålla sig till kanterna där han kan skada sig. Hundägaren Emma tog fram sin orangea flytande ”dummy” och sen var Spade igång.
 
Det var en ivrig terrier som var i vattnet fortare än kvickt – och träningen var igång. Han simmade fem minuter gånger tre och det räckte som en första gång i bassängen för Spade.
 
Han var igång och apporterade dummyn och kunde även styras med hjälp av Emma och dummyn runt i bassängen.
– ”Problemet” med en så glad och ivrig hund som honom är att de kan stressa upp sig lite väl mycket. Då kan man istället gå framför hunden längst med bassängen och hålla i dummyn framför hunden så de följer dig och på så sätt lugnar de oftast ner sig lite, berättar Ida.
 
Efter badet så vart Spade duschad, torkad och täckad så att han inte skulle frysa när hans kompis Russ skulle bada i bassängen.

 

Temperaturen spelar roll70hundsim

 
Den specialtillverkade hundbassängen är 5,5 x 3 meter och man strävar efter att temperaturen ska vara 22 grader, men en rehabiliteringshund vill ha lite varmare och då upp emot 25 grader i vattnet. Medan en hund som tränar för konditionen och träningens skull vill ha lite svalare cirka 20 grader.
 
– Solstadens Smådjursklinik försökt att gå alla hundar till mötes och har istället 22 grader varmt i bassängen. Det finns dessutom en Jet-stream i bassängen som används för att effektivisera träningen för din hund. berättar Ida.
Härnäst var det den fem årige tyskterriern, Russ tur att inta bassängen. Samma rutin stod honom för dörren och han fick en passande flytväst och två linor kopplade till flytvästen.
 
67hundsimRuss var till en början lite tveksam då han är inte är van att simma med flytväst. Russ hade fullt fokus på Emma under simningen. Så snart Russ slappnade av så apporterade han ”dummyn” väldigt fint och han följde även ”dummyn” runt i bassängen när Emma höll i den. Efter lite vila så slängde Russ sig gladeligen i bassängen igen och han hade en utmärkt simteknik enligt fysioterapeuten Ida. Även han simmade fem minuter gånger tre.
 
Ida rekommenderar att man först börjar att vänja den unga hunden i bassängen vid ungefär sex månaders ålder och då ska det inte vara för att styrketräna eller konditionsträna utan att de ska vara mer lek och plask och ha kul med sin valp.
 
Ett annat tips som Ida gav oss var att om hunden skulle vilja vila i vattnet, upp emot kanten håll då om hunden, då låser du simreflexen och hunden känner sig även trygg att vila i vattnet.
 
Magasin Vildmarken tackar Solstadens Smådjurs-klinik och Emma Larsson för att vi fick följa med på en dag i hundbassängen.

 

Inlägg av: Jessica Ädel den 2016-03-14

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.