Hundarna som räddar liv

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-05-04

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund Peter Karlsson, insatsledare och hundförare vid Fjällräddningen Dalarna, som berättade vad fjällräddningshundarna bidrar med i det dagliga arbetet.

fjällräddningshundarVad betyder fjällräddningshundarna för ert arbete?
– Fjällräddningshundarna har en mycket viktig funktion i organisationen. De är oslagbara vad det gäller eftersök, både i terräng och i lavin. I lavin är de ett perfekt redskap för att snabbt lokalisera och markera offer då de är mycket snabba att markera avvikande dofter.

– Problemet är att de är ju inte på plats när lavinen går och att det tar ofta en tid innan vi får dem på plats för att påbörja eftersök. I terräng och vid eftersök av försvunnen person är de också mycket effektiva om vi får spår efter den eftersökte.

Vad händer ifall hundarna skadar sig? Och hur stora risker tar de?
– Det är mycket ovanligt med skador. Som vid allt fjällräddningsarbete finns det vissa risker som man måste ta hänsyn till. Det gäller både människor och hundar. Hundarna är som regel vältränade fysiskt och det bäddar ju för en minskad skaderisk. Vi har också en del skyddsutrustning som vi kan använda, till exempel ögonskydd och västar. Vi har ju naturligtvis med en hel del sjukvårdsutrustning då detta är självklart vid fjällräddning, den fungerar även på hundar. Vid lavinsök är det ju alltid risk för nya ras och det måste man alltid ta hänsyn till och göra rätt bedömningar.

Hur blir de fjällräddarhundar? Kan man kortfattat beskriva processen?
– För att bli fjällräddningshund måste man tillhöra en fjällräddare som ingår i en Fjällräddningsgrupp. Hunden tränas och utbildas av ägaren och Polisens hundsamordnare i området där man arbetar. Som med all hundträning är det en process som kan ta olika lång tid, men för att få godkännande som Fjällräddningshund så måste ekipaget genomgå ett årligt test som sker i Polisens regi.

Vad är nästa steg i utvecklingen vad gäller fjällräddarhundar? Vad kan bli bättre?
– Vad det gäller utveckling av fjällräddningshundar så består den just nu i att se till att det finns en bra och tillräcklig fördelning i hela fjällkedjan. Kvaliteten testas ju årligen och den följer en noggrant utarbetad plan som är satt av polisen, säger Peter Karlsson.

Och tillägger:

– Fjällräddningshundarna och dess förare är av stor vikt för Polisen och räddningsverksamheten i Sverige. Dessa hundar och förare kan och skall nyttjas vid eftersök även utanför fjällkedjan. Bara under senaste året har flera liv räddats tack vare våra fantastiska hundar!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.