Ad

Höstens licensjakt på björn riskeras att ställas in

Hela 43 björnar har fällts under vårens skyddsjakt i Västerbotten. Den höga siffran gör nu att vissa jägare befarar att det inte blir någon licensjakt i augusti.

SVT Nyheter Västerbotten rapporterar att det främst var för att skydda renhjordarna under kalvning som skyddsjakten beviljats. De senaste åren har elva björnar skjutits under skyddsjakterna i Västerbotten. 43 björnar under skyddsjakten är alltså en hög siffra och ett liknande scenario inträffade för tre år sedan i Norrbotten – med resultatet att länsstyrelsen beslutade att ställa in licensjakten.

– Ja, vi befarar att det blir så här i Västerbotten i år. Det liknar ingenting att man mass-tar så många björnar, dessutom skjuts de flesta björnarna från helikopter och jag tycker att länsstyrelsen misslyckats med sin rovdjursförvaltning, säger björnjägaren Tobias Lundmark i Sorsele till SVT.

Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen, menar att den stora avskjutningen varit nödvändig, men förstår samtidigt jägarnas oro gällande att licensjakten kan ställas in.  

– Ja, tyvärr kan det bli så, vi vet inte riktigt ännu innan vi sammanställt inventeringarna hur det blir men det finns en risk att det inte blir någon licensjakt, säger Michael Schneider.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-15

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.