Vildmarken testar Hornady Precision Hunter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2018-12-13

Vildmarken testar Hornady Precision Hunter

Att testa ny jaktammunition ger mig alltid dubbla känslor. Att gå från en kula som man kanske trivts med – eller inte trivts med – till en ny som man inte riktigt vet hur den presterar i en jaktsituation, kan kännas besvärligt. Men med testen vi utför i Magasin Vildmarken hoppas vi att fler vågar gå utanför sin bekvämlighetszon för att prova någonting nytt. Den här månaden har vi haft möjlighet att testa en nyhet från Hornady; nämligen ELD-X Precision Hunter. 

Hornady är en av de största oberoende ägarna i världen som tillverkar kulor och ammunition. Ny svensk grossist för varumärket är Karlstadsföretaget Fondprodukter, som dessutom står bakom varumärken som exempelvis Primos och Bushnell på den svenska marknaden.

Precision Hunter heter deras nya serie av fabriksladdad ammunition – en ammunition som det ligger mycket tid och utveckling bakom. Kulan är utrustad med deras nya Heat Shield Tip, en plastspets som trots extremt höga hastigheter och med den värme som uppstår, framförallt i varma klimat, lyckas motstå att deformeras och vidhålla en bra kulbana och säkra expansion även på längre avstånd.

Ammunitionen vi har testat är i kaliber 7 mm Remington Magnum – en kaliber som blivit alltmer populär de senaste åren, där utbudet av fabriksladdad ammunition blivit allt större. Kalibern introducerades av Remington 1962 som en kort Magnum baserad på 458 Winchester. Förutom halsdiametern är den identisk med 264 Winchester Magnum från 1958. 7 mm Remington Magnum har sedan länge varit en populär magnumpatron över hela världen. 

Mångsidig storviltspatron

En möjlig anledning till att 7 mm Remington Magnum blivit så populär är kanske att den får betraktas som en mångsidig storviltspatron. Den erbjuder ett stort urval av kulor, flack kulbana och en rekyl som de flesta jägare klarar att hantera. Det är även min personliga favorit sedan ett par år tillbaka. Med sin höga hastighet (strax under 1000 m/s) och med de flesta kulor en mycket hög precision även på längre avstånd är det en extremt potent kaliber för jakt på både långa och korta avstånd. 

Hastigheten, skall väl dock nämnas, kommer med ett pris. På korta avstånd kan den vara brutal, framförallt med en snabbexpanderande kula, vilket gör att du ibland har oönskad mängd köttförstöring, men givetvis är detta ett ämne jag lämnar att diskutera till andra, då jag själv finner större välbefinnande i att det vilda djuret får så pass stor skada och chockverkan att det inte lämnar mitt pass. Detta var vad jag också hade hoppats att Hornady Precision Hunter skulle leverera.

Precision Hunter är en jaktkula med motsvarande ballistisk koefficient som Hornadys matchkulor, som är laddade med nya ELD-X-kulan, en ny serie av kulor med en helt nyutvecklade Heat Shield-spets som håller bästa precision i deras sortiment, enligt Hornady. ”ELD-X” står för ”Extremely Low Drag Expanding” och kulan har en så kallad ”boat tail”-form. Detta är vanligt på sportskyttekulor för att ge den en stabilare kulbana och för att maximera dess potential till en bra träffbild.

I början av november var en jaktresa till Polen planerad. Det var en drevjakt där vildsvin och kronhjort stod på menyn. Det är en årlig jakt med många skottchanser och personligen såg jag detta som ett ypperligt tillfälle att testa den nya ammunitionen, men först blev det en tur till skjutbanan.

Efter ett par ”fouling shots”, där pipan hunnit bli varm, så satte jag en serie med en spridning på knappa 17 millimeter på 100 meter. Jag har tidigare inte haft så pass bra precision med fabriksladdad ammunition från Hornady i mitt vapen. Om det berodde på att jag hade en extra bra dag just vid tillfället lämnar jag öppet för spekulation, men oavsett vilket så gav kulan mig en mycket bra träffbild. Ett väl inskjutet vapen är A och O i min bok och det var därefter dags att packa prylarna för att resa söderut. 

Speciellt med jakt i Polen

Jakten i Polen är något alldeles speciellt; jakten är bra och säkerheten vid drevjakt, som jag själv tycker varit bristfällig förr, har med åren blivit bättre. Därför såg jag lite extra fram emot årets resa. 

Under dagarna tre utlovades många viltobservationer, dock var det mycket vägpass och skjutluckorna små. Men jag lyckades i alla fall fälla två vildsvin och en kronhjort under jakten med ELD-X-kulan i loppet. Och resultatet var bra, det var faktiskt riktigt bra. Som sagt utlovar kulan expansion på längre håll, detta innebär givetvis att den expanderar extra mycket på nära håll. Vildsvinen sköt jag på 50 respektive cirka 80 meter. Det krävdes bara ett skott på varje; den ena föll i steget, den andra tog sig fem meter in i skogen. Med välriktade snabba skott, ett högt i bogen på den ena och ett kanske något högt på den andra, var resultatet detsamma. Jag hade ingen möjlighet att se hur de såg ut i slaktboden under denna jakt, men bogen var bokstavligt skrot på den som träffade lite lågt, medan den som träffade högt antagligen tog störst skada inuti bröstkorgen.

Kronhjorten däremot hann få två skott innan den föll. Den dök upp tillsammans med en hind i full fart efter att ha blivit framskrämda av en drevkarl inne i såten. Den tecknade bra i första skottet, men tappade inte hastighet och därför avlossade jag ett skott till vilket gjorde att den inte längre orkade ta sig upp för den höjd där hinden sprang vidare. 

Väl på plats vid den fällda hjorten såg jag att det första skottet antagligen tog strax bakom bogen, en lungsmäll helt enkelt, som så många vet är det sällan ett så pass stort vilt faller för det på plats. Hade skottet suttit i bogen, hade vi antagligen sett en annan effekt, men oavsett: det blev två dödliga träffar och en lyckad helg i Polen.

En kula att rekommendera

För att summera mitt intryck av Hornady Precision Hunter så kan vi börja med precisionen. Och med träffbilden den gav mig på banan i min Blaser R8 kan vi konstatera att den håller vad den lovar; det vill säga mycket god precision. Jakt på långa håll, på flera hundra meter som denna kula är utvecklad för, är varken stort och i många fall inte accepterat hos den svenska jägarkåren. Så precisionstest på längre avstånd än 100 meter har vi inte utfört i detta test då det är just en jaktkula. Men som jag nämnde tidigare är resultatet av en kula som utlovar expansion på längre avstånd en mycket potent kula på svenska jägarmässiga avstånd. För att använda vardagliga termer så är det en ”väldigt blöt kula”, men också otroligt dödlig. 

Hade jag använt den på älgjakt med hund? Antagligen inte när varje köttbulle räknas i jaktlaget, men vak- eller smygjakt på gris där eftersök kan bli besvärliga, eller drevjakt och där man vill ha kvar djuret på plats, kan jag varmt rekommendera denna nyhet.

 

Specifikationer:

 • Kulvikt: 10,5 gram
 • Anal per förpackning: 20 st
 • Kaliber vi testat: 7 mm Remington Magnum®
 • Kulvikt: 162 gram
 • Kula: 162 gram ELD-X®
 • Produktserie: Precision Hunter
 • SD: .287
 • BC (G1): .631
 • BC (G7): .318
 • Utgångshastighet: 907 m/s
 • Anslagsenergi (0 m): 4316 Joule
 • Anslagsenergi (100 m): 3441 Joule
 

Se mer på www.fondprodukter.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.