Ad

Hoppas på färre olyckor med vilt

Årligen dör mycket vilt på järnvägarna i Sverige. Därför genomförs just nu ett pilotprojekt med viltsäkrade järnvägsavsnitt.

Arbetsmiljön för lokförare påverkas negativt av de många olyckorna med olika vilt. Dessutom leder det till stora kostnader i form av reparationer. Med hjälp av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och SJ har nu Trafikverket tagit fram ett förslag som ska få ner siffrorna rejält.

– Förslaget innebär byggnation av viltstängsel längs cirka fem mil av de mest drabbade järnvägssträckorna och cirka 22-24 teststationer utmed järnvägen där man ska utvärdera och lära sig mer om olika typer av viltvarnande system. Målet är att minska olyckorna på de utvalda sträckorna med cirka 80 procent, säger Anders Sjölund, biolog vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

Stationerna är en cirka 40-60 meter bred öppning i stängslet där viltet kan passera järnvägen. Vid stationerna kommer olika system av viltvarning att testas (ljud, rörelse, ljud) för att se vilket som är mest effektivt för att få djuren ur spår innan tågen passerar.

Teststräckorna är:
Näverkärret-Krampen
Enköping-Grillby
Högsjö-Kilsmo
Laxå-Finnerödja-Gårdsjö
Velanda-Prässebo

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-20

Se även ...

Ad

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #5

Månadens tidning genomsyras av den kommande jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair. Vi har rest landet runt för att möta utställare som berättar mer om vad de kommer att bjuda på under mässan och låter dig ta del av hela programmet. Vi har träffat Nathalie Larsson, en av Sveriges främsta skeetskyttar som berättar mer om sin comeback och hennes stora passion till jakten. Följ med på klappjakt i Norrbotten, vapentest, recept och mängder av pryltips.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.