Ad

Hoppas på färre olyckor med vilt

Årligen dör mycket vilt på järnvägarna i Sverige. Därför genomförs just nu ett pilotprojekt med viltsäkrade järnvägsavsnitt.

Arbetsmiljön för lokförare påverkas negativt av de många olyckorna med olika vilt. Dessutom leder det till stora kostnader i form av reparationer. Med hjälp av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och SJ har nu Trafikverket tagit fram ett förslag som ska få ner siffrorna rejält.

– Förslaget innebär byggnation av viltstängsel längs cirka fem mil av de mest drabbade järnvägssträckorna och cirka 22-24 teststationer utmed järnvägen där man ska utvärdera och lära sig mer om olika typer av viltvarnande system. Målet är att minska olyckorna på de utvalda sträckorna med cirka 80 procent, säger Anders Sjölund, biolog vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

Stationerna är en cirka 40-60 meter bred öppning i stängslet där viltet kan passera järnvägen. Vid stationerna kommer olika system av viltvarning att testas (ljud, rörelse, ljud) för att se vilket som är mest effektivt för att få djuren ur spår innan tågen passerar.

Teststräckorna är:
Näverkärret-Krampen
Enköping-Grillby
Högsjö-Kilsmo
Laxå-Finnerödja-Gårdsjö
Velanda-Prässebo

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-20

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #2

I detta nummer får du lära känna världsmästaren i lerduveskytte, Rebecka Bergkvist från Fåglum, lite extra. Hennes brinnande intresse för skyttet föddes genom jakten och vi fick hänga med henne en dag på jaktmarkerna i Västra Götaland.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »