Ad

Hoppas kunna utreda fler grova jaktbrott

Åklagarsidan har förlorat i flera stora jaktmål i domstolen och nu görs förändringar. Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utökar gruppen; från två till fem åklagare.

Enligt miljöåklagarna är de grova jaktbrotten svåra eftersom det mediala intresset är så stort och att få vill träda fram och vittna.

– Vi har haft diskussioner om hur mycket vi ska specialisera oss. Den här typen av mål kräver lite annat, de sticker ut jämfört med andra brott, väcker starka känslor och får även mycket uppmärksamhet medialt. Det blir naturligtvis belastande för de som jobbar med de här målen. Vi bestämde oss därför för att utöka gruppen. Att det är främst två åklagare som fått de här ärendena beror på att merparten av de misstänkta brotten har begåtts inom deras geografiska område, det vill säga norra Sverige, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare Kristina Falk Strand på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, till Svensk Jakt.

Ökar antalet åklagare

Gruppen åklagare har utökats och det rör sig alltså inte om fler anställda. Däremot kommer tre miljöåklagare till att ingå i gruppen som utreder de grova jaktbrotten som är kopplat till de stora rovdjuren.

– Det handlar inte om så många ärenden per år och det är praktiskt att ha ett fåtal åklagare som jobbar med dessa ärenden. De tre åklagarna som nu kommer vara med i den lottning som görs av jaktärendena jobbar i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Kristina Falk Strand.

Och fortsätter:
– Jag kan förstå djurägare som blir upprörda över att rovdjur tar deras djur. Det allra bästa är om man får bort incitamenten för att begå de här brotten. Sedan finns det de som bara hatar rovdjur.

Källa: svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-13

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.