Ad

Höjd miniminivå för varg?

Miniminivåerna för stora rovdjur sågs senast över 2014 och just nu pågår ännu en, nu för varg och lodjur. 

Efter beslut av riksdagen har golvet för vargstammen varit 270 vargar, 27 föryngringar. Men nu verkar det som att Naturvårdsverket kommer att höja det golvet till 30 föryngringar, motsvarande 300 vargar. Lisa Svensson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket, tycker dock inte att Naturvårdsverket kör över riksdagens beslut.

– Nej. Naturvårdsverket fick häromåret ett regeringsuppdrag att åter igen utreda vad gynnsam bevarandestatus för varg är. Forskargrupperna som anlitades kom då fram till att det ska vara 300 vargar om det tillförs nya gener från immigrerande vargar vart femte år. Naturvårdsverket går därför på senaste, bästa möjliga data. Men hundra procent säkra på att det krävs minst 30 vargföryngringar är vi inte, även om det mesta talar för det i dagsläget, säger hon till Svensk Jakt. 

Förslagen på de länsvisa miniminivåerna ska vara klart den 31 mars. Vad gäller björn och järv så kommer ett beslut senare under året.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-02-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.