Ad

Höjd miniminivå för varg?

Miniminivåerna för stora rovdjur sågs senast över 2014 och just nu pågår ännu en, nu för varg och lodjur. 

Efter beslut av riksdagen har golvet för vargstammen varit 270 vargar, 27 föryngringar. Men nu verkar det som att Naturvårdsverket kommer att höja det golvet till 30 föryngringar, motsvarande 300 vargar. Lisa Svensson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket, tycker dock inte att Naturvårdsverket kör över riksdagens beslut.

– Nej. Naturvårdsverket fick häromåret ett regeringsuppdrag att åter igen utreda vad gynnsam bevarandestatus för varg är. Forskargrupperna som anlitades kom då fram till att det ska vara 300 vargar om det tillförs nya gener från immigrerande vargar vart femte år. Naturvårdsverket går därför på senaste, bästa möjliga data. Men hundra procent säkra på att det krävs minst 30 vargföryngringar är vi inte, även om det mesta talar för det i dagsläget, säger hon till Svensk Jakt. 

Förslagen på de länsvisa miniminivåerna ska vara klart den 31 mars. Vad gäller björn och järv så kommer ett beslut senare under året.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-02-11

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #8

Den här gången pryds omslaget av vår danske vän Frederik Bülow som i det här numret entusiastiskt berättar om sin lärorika och spännande bockjakt i södra Frankrike, med pilbåge!

Vi har även fått följa med en av Norges främsta jaktprofiler, Kristoffer Clausen, på lockjakt i Polen – och samtidigt fick vi chansen att prova hans nya rådjurspipa, Clausen Roedeercall Pro.

Felix Frey var nyligen det blågula hoppet i Hobie Fishing Worlds, en av världens mest prestigefyllda tävlingar, som ofta räknas som VM i kajakfiske. Magasin Vildmarken fick en pratstund med honom vid hemkomsten. Skytte är en färskvara och vi har bland annat tittat närmare på Blaser R8 .22-kit, en produkt som skapar nya möjligheter för övningsskytte och inte minst kostnadseffektiv mängdträning. Dessutom har vi träffat Magnus Berg som tipsade om hur man kan vässa sitt hagelskytte. Skotträning var även temat då Mattias Westerlund delade med sig av sina kunskaper gällande våra fyrbenta vänner, nämligen hundarna. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat och recept från det vilda.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com