Höjd miniminivå för varg

2019-02-11

Höjd miniminivå för varg

Miniminivåerna för stora rovdjur sågs senast över 2014 och just nu pågår ännu en, nu för varg och lodjur.

Höjd miniminivå för varg?

Miniminivåerna för stora rovdjur sågs senast över 2014 och just nu pågår ännu en, nu för varg och lodjur. 

Efter beslut av riksdagen har golvet för vargstammen varit 270 vargar, 27 föryngringar. Men nu verkar det som att Naturvårdsverket kommer att höja det golvet till 30 föryngringar, motsvarande 300 vargar. Lisa Svensson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket, tycker dock inte att Naturvårdsverket kör över riksdagens beslut.

– Nej. Naturvårdsverket fick häromåret ett regeringsuppdrag att åter igen utreda vad gynnsam bevarandestatus för varg är. Forskargrupperna som anlitades kom då fram till att det ska vara 300 vargar om det tillförs nya gener från immigrerande vargar vart femte år. Naturvårdsverket går därför på senaste, bästa möjliga data. Men hundra procent säkra på att det krävs minst 30 vargföryngringar är vi inte, även om det mesta talar för det i dagsläget, säger hon till Svensk Jakt. 

Förslagen på de länsvisa miniminivåerna ska vara klart den 31 mars. Vad gäller björn och järv så kommer ett beslut senare under året.

Källa: Svenskjakt.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.