Herrgårdsstek á la Jimmy Stening

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-03-12

Herrgårdsstek á la Jimmy Stening

Ta del av månadens recept av vår grillmästare Jimmy Stening!

 

Herrgårdsstek

• 800 g högrev älgkalv
• 3 dl Irish Walnut Porter (MBC)
• 1/2 kruka Timjan
• 3 st lagerblad
• 3 st matskedar salt
• 10 st svartpepparkorn
• 10 st vitpepparkorn

Portersås

• Vätskan från steken
• 3-5 dl grädd 34%
• Salt och peppar efter smak.

Kokta grönsaker

• 2 st morötter
• 1 st blomkålshuvud
• 1 st palsternacka

Gör såhär

Först putsar du högreven grovt och nätar den så den får en fin form. Gnid in högreven med saltet runt om, ta fram en vakuumpåse och lägg i steken och resten av kryddorna för att sedan slå i portern.

Förslut påsen i din vakuummaskin, under tiden så har du hällt upp en kantin med 9 liter vatten och startat Sous Viden (cirkulatorn) på 56 grader. När den uppnått önskad temperatur, sänk ned påsen med steken i Sous Viden och vänta.

”- Denna stek körde jag 19 timmar och sen kylde jag ner den till ca 2-3 grader under ett par dagar.”

Ta sedan ut steken och torka av den. OBS! Häll inte ut vätskan i vakuumpåsen, den ska vi snart ha och reducera ner för att göra en fin gräddsås på.

Nu är det dags att tända grillen och köra upp den i max temp, 300+ grader. För att sedan lägga på steken så att vi får en fin yta. Under tiden, kokar du upp och reducerar vätskan från steken till hälften och slår på 3-5 dl grädde och låter reducera ner till två tredjedelar.
Serveras med kokt potatis och kokta morötter, blomkål, hackad timjan samt Aroniagelé från faster Bodil.

Avnjut gärna denna herrgårdsstek med ett glas gott rött vin.

 

Läs reportaget i Magasin Vildmarken nr 3 2017

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Fiske

Åter dags för Sportfiskemässan

En pandemi kom i vägen, men efter fyra års väntan så är det snart dags för den 17:e upplagan av Sportfiskemässan, den här gången med

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!