Ad

Herrgårdsstek på älgkalv med potatis och blomkål

 

Herrgårdsstek

• 800 g högrev älgkalv
• 3 dl Irish Walnut Porter (MBC)
• 1/2 kruka Timjan
• 3 st lagerblad
• 3 st matskedar salt
• 10 st svartpepparkorn
• 10 st vitpepparkorn

Portersås

• Vätskan från steken
• 3-5 dl grädd 34%
• Salt och peppar efter smak.

Kokta grönsaker

• 2 st morötter
• 1 st blomkålshuvud
• 1 st palsternacka

Gör såhär

Först putsar du högreven grovt och nätar den så den får en fin form. Gnid in högreven med saltet runt om, ta fram en vakuumpåse och lägg i steken och resten av kryddorna för att sedan slå i portern.

Förslut påsen i din vakuummaskin, under tiden så har du hällt upp en kantin med 9 liter vatten och startat Sous Viden (cirkulatorn) på 56 grader. När den uppnått önskad temperatur, sänk ned påsen med steken i Sous Viden och vänta.

”- Denna stek körde jag 19 timmar och sen kylde jag ner den till ca 2-3 grader under ett par dagar.”

Ta sedan ut steken och torka av den. OBS! Häll inte ut vätskan i vakuumpåsen, den ska vi snart ha och reducera ner för att göra en fin gräddsås på.

Nu är det dags att tända grillen och köra upp den i max temp, 300+ grader. För att sedan lägga på steken så att vi får en fin yta. Under tiden, kokar du upp och reducerar vätskan från steken till hälften och slår på 3-5 dl grädde och låter reducera ner till två tredjedelar.
Serveras med kokt potatis och kokta morötter, blomkål, hackad timjan samt Aroniagelé från faster Bodil.

Avnjut gärna denna herrgårdsstek med ett glas gott rött vin.

 

Läs reportaget i Magasin Vildmarken nr 3 2017

 

Inlägg av: Magasin Vildmarken den 2017-03-12

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #12

I årets sista utgåva av Magasin Vildmarken bjuder vi på ett julbord bestående av spännande reportage, prylar och goda recept.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.