Handlarna i kläm i ljuddämparfrågan: ”Hoppas på ändring”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-06-21

Handlarna i kläm i ljuddämparfrågan: ”Hoppas på ändring”

I samband med månadsskiftet ändras vapenlagen och ljuddämpare blir licensfria. Men de betraktas fortsatt som krigsmateriel och från och med 1 juli så krävs det även tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Detta är något som ställer till det för handlarna.

– De har tagit bort en lag, och helt plötsligt träder en annan lag in. ISP själva säger att det har blivit en oönskvärd situation, säger Claes Ekström, VD för BOFAB Värmland AB.

Nyligen kunde handlarna ta del av ett PM från Polismyndigheten gällande de ny reglerna kring hantering av ljuddämpare. På polisens hemsida kan man läsa vad som gäller för vapenhandlare:

”Från och med den 1 juli 2022 krävs det tillstånd att handla med ljuddämpare enligt krigsmateriellagstiftningen. Tillstånds- och tillsynsfrågor hanteras av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Polismyndigheten kan i dessa frågor inte meddela tillstånd eller dispens från krigsmateriellagstiftningen eller lämna rådgivning. Den som idag innehar ljuddämpare med stöd av ett vapenhandlartillstånd måste vända sig till ISP för besked.”

Claes, precis som många andra oroliga vapenhandlare, kontaktade ISP för att få besked om vad som gäller. Och när han begärde det tillstånd som krävs för att få sälja ljuddämpare till sina kunder, privatpersoner, så blev han nekad.

–  ISP ger ju bara tillstånd till företag som säljer till statlig myndighet, typ polisen eller militären.

Kom deras svar som en överraskning?

– Ja, det gjorde det.

Han berättar att ovissheten och de oklara beskeden till viss del har gjort att han ändå klarat sig relativt bra i sammanhanget.

– Jag har många ljuddämpare på order, men eftersom jag inte riktigt har vetat vad som gäller så har inte jag riktigt vågat dra på 100 procent och köpt hem supermycket, säger Claes Ekström.

Hoppas på förändring

Nu hoppas Claes att reglerna gällande det nya tillståndet inte är hugget i sten.

–  Jag tror inte att myndigheterna hinner rätta till problemet innan den 1 juli, men det är givetvis det man hoppas på, säger han.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.