Vildmarken tittar närmare på Haenel Jaeger NXT

2022-01-24

Vildmarken tittar närmare på Haenel Jaeger NXT

Foto: Marcus Bjärneroth

Vildmarken fick nyligen chansen att under ett mediaevenemang i södra delarna av Sverige prova på denna smidiga och snygga rakrepeter. Två dagars drevjakt med främst vildsvin, men även dovhjort och räv, stod på menyn. På plats fanns lämpligt nog även Jean Freyeisen från just Haenel som berättar att straight-pull bolt actions är de mest populära jaktgevärssystemen på marknaden nuförtiden och att de såg ett behov av att utveckla sortimentet.

– Den här typen av produkter saknades i Haenels produktsortiment. Men Jaeger NXT är inte bara ytterligare ett rakt drag, det är mer en masterplan/helhetspaket! säger han entusiastiskt.

– Här talar vi om en tysk rakrepeter, med handspännsystem och snygg trästock – för cirka 2 000 €!

Antagligen älskar man eller hatar den, men en sak är säker, själva säkringen lämnar igen oberörd. Här är den integrerad i slutstycket och det tog ett magasin eller två innan det kändes bekvämt, men sedan flöt det på bra och var helt naturligt. Jean Freyeisen berättar att de använder ett handspännsystem som är mycket mer än en säkerhet och det är väldigt intuitivt i hanteringen.

– Du behöver bara trycka slutstyckshandtaget helt framåt för att spänna geväret. Reglaget med tre lägen placerat på baksidan av slutstyckshandtaget är mer en extra säkerhet som gör att du kan låsa “allt” medan geväret är avspänt (för att undvika en oavsiktlig spänning vid till exempel förföljande) eller för att låsa upp geväret för laddning eller plundring.

– Systemet är ganska intuitivt, men det är alltid likadant med ett nytt gevär. Det är viktigt att tillbringa lite tid på skjutbanan för att bli van vid det, säger han.

Geväret är gängat M15x för ljuddämpare eller mynningsbroms och är försett med kryssmagasin för maximalt fem patroner utan att sticka utanför eller ned från kolven. Jaeger NXT erbjuds med standard- eller som DS-version i lager, vilket passar både för längre och lite kortare personer.

Haenel Jaeger NXT

Miljötänk

Stocken är tillverkad i ett nytt och lätt FSC-certifierat trämassamaterial av ljus björk med en ädel, karaktäristisk ådring som inte är sämre än ett plastmaterial vad gäller hållbarhet. Även alla plastdelar av geväret är tillverkade i ett hållbart harts-cellulosakompositmaterial. För att komplettera bilden är pipan en äkta Green Barrel som är speciellt optimerad för användning av blyfri ammunition.

FSC-certifiering säkerställer att produkter kommer från ansvarsfullt skötta skogar som ger miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelar. FSC:s principer och kriterier utgör en grund för alla skogsbruksstandarder globalt.

Med Picatinny-rail i låg profil är det enkelt att både fästa och byta sikte efter behag, men vad gäller kalibrar så finns det faktiskt lite mer att önska. De två första som erbjuds är de mest vanliga; 308 Win och 30-06. Vi vet från den svenska marknaden att 6,5 och 300 Win Mag är uppskattade men även 8,57 och 9,3. Så vi får se vad mer som kan komma.

Haenels filosofi

Jean Freyeisen förklarar att de fokuserade på universalkalibrar till en början och att de vill hålla sina jaktverktyg så enkla som möjligt för att kunna ge ett så stort värde som möjligt till ett lågt pris.

– Vi försöker hålla våra jaktverktyg så enkla som möjligt och bara erbjuda de väsentliga specifikationerna, upprätthålla produktionskostnaderna. Alternativet att byta pipa är, av vår erfarenhet, inte nödvändigt. Det gör produkten mer komplicerad och dyrare. Och i dagligt bruk utövas det sällan, förklarar Jean Freyeisen.

Stabil, lätt och smidig

Hanteringsmässigt så ligger bössan bra i handen och är lätt att hantera. Väljer man att acceptera slutstycket så är det en snabb och lättmanövrerad bössa. Vad gäller rekyl så är upptagningen riktigt bra. Både på skjutbanan och vid jakt med skott på vilt så uppför sig 30-06 som rekylmjuk och den påminner mer om 308 om man skall vara ärlig. Det är helt klart en mycket bra konstruktion och den frikostiga bakkappan tar upp på rätt sätt.
Förutom att kaliber/pipa inte kan bytas så finns det ingen funktion för inbyggd kolvkamshöjning, något som kan kännas lite naket om skytten är van vid det, men det finns lösningar för det också så klart (exempelvis via kolvkam.se och andra).

Tysk kvalitet

Söker man mekaniska, pålitliga lösningar så blir man sällan besviken om man vänder sig mot Tyskland, så inte heller med Haenel Jaeger NXT. Den känns och andas kvalitet och precision. Dessutom gifter den sig väl med modern optik. Testbössan var utrustad med ett rödpunktsikte från Aimpoint och det var mycket smidigt att föra bössan i sida, sikta och hitta målet och skjuta i full fart med bra träffverkan.

Sammanfattningsvis så är detta en miljövänlig, prisvärd, smidig och pålitlig rakrepeter – i en prisklass som verkligen förvånar!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!