Ad

Guldschakalen kan vara på väg till Sverige

Enligt forskarna kan ett nytt rovdjur vara på väg till Sverige. Det handlar om guldschakalen, en art som redan spridit sig till Danmark.

Guldschakalen ingår i hundfamiljen och är naturligt förekommande från östra Medelhavsområdet till Sydostasien. Den sprider sig nu snabbt över Europa och enligt experterna kommer troligtvis guldschakalen finns även i Sverige.

– Det vore nästan konstigt om den inte gjorde det när man ser hur snabbt den sprider sig både väster- och norrut, säger Jens Frank, rovdjursexpert på Grimsö Viltskadecenter, till Vetenskapsradion.
Jens Frank menar att det framför allt är från Danmark som den väntas komma. Guldschakalen är nämligen en utmärkt simmare som utan större svårigheter skulle kunna ta sig sundet.

– Den simmar minst lika gärna som vargen, som man vet kan simma minst 12 kilometer i sträck, säger han under intervjun.
Arten är enligt uppgift helt ofarlig för människan, men det har hänt att den har rivit lamm.

Källa: SVT Nyheter

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-05-22

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.