Ad

Guldschakalen kan vara på väg till Sverige

Enligt forskarna kan ett nytt rovdjur vara på väg till Sverige. Det handlar om guldschakalen, en art som redan spridit sig till Danmark.

Guldschakalen ingår i hundfamiljen och är naturligt förekommande från östra Medelhavsområdet till Sydostasien. Den sprider sig nu snabbt över Europa och enligt experterna kommer troligtvis guldschakalen finns även i Sverige.

– Det vore nästan konstigt om den inte gjorde det när man ser hur snabbt den sprider sig både väster- och norrut, säger Jens Frank, rovdjursexpert på Grimsö Viltskadecenter, till Vetenskapsradion.
Jens Frank menar att det framför allt är från Danmark som den väntas komma. Guldschakalen är nämligen en utmärkt simmare som utan större svårigheter skulle kunna ta sig sundet.

– Den simmar minst lika gärna som vargen, som man vet kan simma minst 12 kilometer i sträck, säger han under intervjun.
Arten är enligt uppgift helt ofarlig för människan, men det har hänt att den har rivit lamm.

Källa: SVT Nyheter

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-05-22

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.