Ad

Guldschakalen kan vara på väg till Sverige

Enligt forskarna kan ett nytt rovdjur vara på väg till Sverige. Det handlar om guldschakalen, en art som redan spridit sig till Danmark.

Guldschakalen ingår i hundfamiljen och är naturligt förekommande från östra Medelhavsområdet till Sydostasien. Den sprider sig nu snabbt över Europa och enligt experterna kommer troligtvis guldschakalen finns även i Sverige.

– Det vore nästan konstigt om den inte gjorde det när man ser hur snabbt den sprider sig både väster- och norrut, säger Jens Frank, rovdjursexpert på Grimsö Viltskadecenter, till Vetenskapsradion.
Jens Frank menar att det framför allt är från Danmark som den väntas komma. Guldschakalen är nämligen en utmärkt simmare som utan större svårigheter skulle kunna ta sig sundet.

– Den simmar minst lika gärna som vargen, som man vet kan simma minst 12 kilometer i sträck, säger han under intervjun.
Arten är enligt uppgift helt ofarlig för människan, men det har hänt att den har rivit lamm.

Källa: SVT Nyheter

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-05-22

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Som prenumerant kan du även få erbjudanden från Vildmarkens samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.