Ad

Vildmarken testar: GRS Berserk

Länge har kunderna till GRS önskat sig en syntetstock. Länge har GRS velat tillmötesgå kundernas önskan. Att utveckla en bra produkt tar sin tid och ryktena om att en syntetstock var på gång började för lite mer än ett år sedan.

GRS BerserkIMG_4885

Ryktena bekräftades sedan av GRS och i sann entreprenöranda av självförtroende och optimism utlovades en produkt i november förra året. November blev till december och det blev i sin tur till näst sista veckan i januari och Shot Show i Las Vegas som platsen och tiden för presentationen av Berserk. Nu trodde alla att det var nära och snart skulle man kunna få hem sin efterlängtade Berserk. Men GRS är väldigt måna om att leverera en kvalitetsprodukt som motsvarar deras krav så när GRS fick vissa påpekande vid Shot Show om sin Berserk tog man fasta vid dessa och leveransdatumet sköts fram ytterligare några veckor för att man skulle finjustera produkten utifrån den återkopplingen man fick av industrin på Shot Show. Nu äntligen har vår testkolv landat på kontoret och vilken kolv det är. Spontant känns det som att den var värd all väntan när vi öppnar kartongen samtidigt som man önskar att man hade haft den tidigare. 

Berserk är tillverkad i formsprutad Durethan som är förstärkt med 15% glasfiber. Just denna kolv är gjord för Tikka 3 och väger endast 1,4 kg. Berserk finns även för Howa 1500 SA/ Weatherby vanguard SA, Remington 700 BDL short and long action samt Savage 12 and 16. Berserk finns bara i högerutförande och enligt GRS finns det inga planer på en vänster variant för något system. Samma Berserk passar till alla Tikka T3 vilket kan vara bra att veta. Originalmagasinet används i Berserk vilket håller ner kostnaden. Rekylklacken är i stål och redan pelarbäddad i stocken så det finns inget behov för plastbäddning. Allt du behöver göra för att komma igång är att lossa de två skruvarna i underbeslaget, flytta över lådan, pipan och underbeslaget och skruva fast de två skruvarna i Berserken så är du klar. 

IMG_4917Själva kolven är riktigt bra. Här finns det ingen känsla av någon billig syntetkolv över huvud taget. Tvärtom. Kolven känns och upplevs både kompakt och solitt eller rättare sagt rejäl. Som standard har Berserk en bakkappa av ½ tums Limbsaver med snabbjustering som ger en LOP (length of pull) på 33,5- 36,5cm. Stående skytte med en 300 Win Mag utan dämpare ger en rekylupplevelse som helt klart är hanterbar. Kolven är inte särskilt tung men stockningen och limbsavern gör sitt jobb. Som tillval kan man komplettera bakkappan även med höjdjustering. Kolvkammen har också snabbjustering av höjden vilket är bra för behöver man en något högre kolvkam kommer man också att behöva kunna sänka den på ett enkelt sätt för att få i och ur slutstycket då kolvkammen annars tar i. Kolvens ergonomiska utformning med den breda framstocken och vinklade pistolgreppet gör att man får en mycket bra och en mer naturlig anläggning. En fördel är att man till exempel kan stå längre i anläggning för att följa viltet. Framtstocken har en väl tilltagen gummerad greppyta som är riktigt trevlig att hålla i. På vänster sidan sitter det ett snabbfäste av typen ”flush cup” (den andra sitter på sidan av bakkolven) till vapenremmen. Under framstocken har man valt att behålla standardfästet för rembygel för de som vill kunna montera ett benstöd av typen Harris. Själva pistolgreppet har en rejäl handutfyllnad med skårar för fingrarna. Greppet är likt framstocken väl tilltaget med en gummerad greppyta. För den som har små händer är det nog så att detta grepp är för stort. Prova i butik eller en kompis kolv innan du bestämmer dig. Testa även med en tunn handske vilket kan göra att greppet känns perfekt om man nu saknar några millimeter omfång på sina händer . Själv har jag storlek 9-10 i handskar och greppet känns precis på gränsen till något för stort men eftersom jag är van något enklare och smalare grepp är det även lite ovana som spelar in. Tar jag på mig en tunn skjuthandske blir det i det närmaste ett perfekt grepp. Att ligga kvar i anläggning och snabbt repetera för att komma tillbaka till greppet går alldeles utmärkt och snabbt. Att stå, sitta och knäa med kolven är inga problem. Liggande skytte går också alldeles utmärkt och GRS har till och med förlängt underdelen av bakkolven för att underlätta användandet av en bakkudde. 

IMG_4903Snabbjusteringen av kolvkammen och bakkappan gör att man snabbt kan komma i en bra anläggning oberoende av vilken skjutställning man väljer. Det är även väldigt behändigt att snabbt kunna justera utifrån hur mycket kläder man har på sig beroende på årstid och jakttyp. Utformningen och greppytorna gör Berserk till en fröjd att skjuta med. Att det bara är att släppa i lådan och dra åt två skruvar för att flytta in i Berserk och komma igång med skyttet är ett stort plus i kanten. Jag kan faktiskt inte komma på något negativt om Berserk-kolven. Det en annan saknar är visserligen möjligheten att justera höjden på bakkappan men detta finns som sagt som tillval och kostar så vitt jag kunnat se på nätet strax under femhundringen. Berserk (bärsärk på svenska) är en mytomspunna benämningen på en krigare som är gripen av ett raseri som kan liknas vid galenskap. Hur det är med den myten i verkligheten får de lärde tvista om. Jag kan i alla fall säga att Berserk-kolven är galet bra. Vill man själv gå lite wild n`crazy så är Durethan-ytorna målningsbara om man vill göra sin kolv lite mer personlig eller göra den något mer svårupptäckt av viltet. 

Rek. Pris 4 995kr
www.grsriflestocks.com / www.lightforce.se

promo1602

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-03-08

Se även ...

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.