Ad

En gång i månaden tänder vi upp grillen tillsammans med Jimmy Stening. Bonden, entreprenören, jägaren och grillmästaren bjuder denna gången på tre smarriga grilltips – som vem som helst klarar av att krydda vardagen med! Lycka till med recepten!

Grillad lax á la Jimmy Stening

Gör såhär:

Ta fram en bit färsk lax, salta in den lätt med vanligt bordssalt och dina favoritkryddor. Denna gång använde jag utav ”Seafood Gourmet” från Ziggesbbq.com samt Chevréost och lime. Skär en skåra längst med fisken och stoppa ned osten så att den kan smälta ned lite härligt. Kör fisken till 42-45 grader beroende på hur saftig du vill ha den. Serveras gärna med en somrig sallad och majonnäs.

Egen majonnäs på 30 sekunder

Recept:

• 2 st. äggulor
• 2 dl rapsolja
• 1 msk äppelcidervinäger
• 1 msk dijonsenap
• Salt och peppar efter smak

Gör såhär:

Ta fram ägg, olja, vinäger och dijonsenap tills att de blir rumstempererade. Lägg i alla ingredienser i en lämplig bunke och sätt i stavmixern. Sätt mixern på max och dra den sakta uppåt och vips så har du en egen majonnäs. Nu kan du smaksätta den med vad du själv önskar, till exempel passar citron bra till fisk och skaldjur, eller kanske chili till en grillad biff. Enklare än såhär blir det inte!

Hur du lyckas med din grillade entrecôte

Recept:

• 800 g Entrecote – valfri, desto fetare desto smakrikare.
• Salt och färska örter

Gör såhär:

Ta ut den cirka 1 timme innan du ska grilla, salta in den med bordssalt och låt ligga tills att det är dags att lägga på grillen. Tänd grillen och kör direkt värme, det vill säga över värmekällan, bränn på en yta på köttet och flytta sedan köttet åt sidan på indirekt värme. Sänk temperaturen till 120-140 grader. tid är kvalitet, desto lägre temperatur på grillen – ju längre tid behöver köttet för att komma upp i rätt innertemperatur. På bilden ovan är köttet 55 grader och det är kört cirka 3 timmar totalt och till en innertemperatur på 53 grader, för att sedan inlindas in i slaktarpapper (folie fungerar också) i cirka 20-25 minuter. Då har köttet fått 2 grader till och satt sig vilket gör att det inte blöder vid när man sätter kniven i det. Tranchera köttet och strö lite flingsalt och gärna finhackad timjan eller andra örter. Serveras gärna med en rotfruktsgratäng och ett persilje- eller vitlökssmör. Och varför inte strö över blåmögelost? Lycka till!

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-05-28

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.