Ad

Grillsäsongen kan vara farlig för våra fyrbenta vänner

Sommaren är här och så även grillsäsongen. Men för våra hundar kan grillkvällar vara förenade med vissa risker – och nedan berättar våra vänner från Svedea vad man bör tänka på i samband med dessa tillställningar.

– Hundar som blir sjuka, skadade eller till och med avlider efter att ha ätit grillat är ett återkommande problem. Ofta är det ett ben, majskolv eller träspett som fastnat i tarmen och kan behöva opereras bort genom att öppna buken. Det medför svårt lidande för hunden och kan dessutom komma att bli väldigt kostsamt för hundägaren, skriver Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea,
i ett pressmeddelande.
 
Förutom risken med ”främmande kropp”, det vill säga saker som fastnar i magen på hunden, så innehåller grillad mat och dess tillbehör ofta mycket fett och är starkt kryddat, något som i sin tur kan leda till kräkningar och diarréer.
 
Odd Einar skriver att de flesta hundägare är medvetna om riskerna när det kommer till grillmaten, men att dessa tillställningar ofta har andra besökare som inte alltid är lika upplysta.
– En bra idé är att upplysa sina vänner att inte bjuda hunden. Sedan får man inte glömma hur snabb hunden kan vara när den får vittring på något gott. De nygrillade lammracksen kan vara borta från uppläggningsfatet i ett nafs, skriver Odd Einar som avslutar med några tips som hundägare bör och kan tänka på i samband med sommarens grillstunder:

Svedeas sex grilltips till hundägare

1. Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
2. Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
3. Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
4. Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
5. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.
6. Släng aldrig grillrester i naturen. Hundar nosar snabbt upp och sätter i sig benrester innan du hinner blinka.

OBS! Tänk på att det kan råda eldningsförbud på vissa orter. Kontrollera vad som gäller i din kommun.
 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.