Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-04-12

Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

Denna månaden hängde vi med vår grillmästare Jimmy Stening till Örebro där landskamp i grillning stod på schemat i samarbete md Outdoor Chef. På EEL-mässan vid Conventum Arena stod Jimmy öga mot öga med hans Danmarks representant som bjöd på äkta dansk fläskestek. Jimmy kontrade däremot med innanlår på älg från en av höstens lyckliga jaktdagar.

Gör såhär

Putsa köttet väl från alla eventuella hinnor, torka av köttet med en ren handduk så den inte är fuktig. Ta och gnid in steken med ditt favoritrubb av blandade torkade kryddor, i mitt fall så körde jag med en viltrubb från
www.ziggesbbq.com.

Ett viltrubb som innehåller salt, svartpeppar, söt rökt paprika, socker. timjan, lök, vitlök, enbär, lagerblad och Cayenne.

Efter detta så grillade jag steken direkt på grillen så att jag fick en fin yta för att sedan köra på indirekt värme 120-140 grader i cirka 2-2,5 timmar till att steken uppnått önskad temperatur. Personligen föredrar jag att ta av den vid 53 grader och linda in den i folie eller slaktarpapper.
Låt steken ligga i minst 30 minuter så att den ”sätter sig” och går upp ytterligare cirka två grader, det vill säga färdig på 55 grader innertemperatur.
Resultatet är en fantastisk stek med en tunn bark på ytan och jämt rosa på insidan – En grymt saftig stek.

Grillade primörer

Som tillbehör till denna magnifika stek körde jag primörstavar på grillplatta i kallrökt grisfett som en extra smakhöjare. Jag skar stavar av sötpotatis och palsternacka som jag lockade lätt i saltat vatten i cirka 5 minuter för att sedan kyla ner med kallvatten. Efter det lade jag primörstavarna på en handduk för att torka dem innan grillning med det kallrökta grisfettet.

Grillad sallad av gul, grön och röd paprika med rödlök och salladslök som jag fräste i en panna på grillen med rapsolja och kryddade sedan med ett örtsalt från www.popkulturfood.com.

Färskostcrème enligt tidigare recept minus dill och plus fin riven färsk pepparrot, något som gifter sig väldigt bra med älgköttet. På tallriken fanns även picklad rödlök enligt recept i tidigare nummer av Magasin Vildmarken.

Detta var den vinnande menyn i landskampen mellan Sverige och Danmark!

www.popkulturfood.com
www.ziggesbbq.com
www.bagarenochkocken.se
www.vikingsun.se
www.outdoorchef.com

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.