Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

2017-04-12

Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

Denna månaden hängde vi med vår grillmästare Jimmy Stening till Örebro där landskamp i grillning stod på schemat i samarbete md Outdoor Chef. På EEL-mässan vid Conventum Arena stod Jimmy öga mot öga med hans Danmarks representant som bjöd på äkta dansk fläskestek. Jimmy kontrade däremot med innanlår på älg från en av höstens lyckliga jaktdagar.

Gör såhär

Putsa köttet väl från alla eventuella hinnor, torka av köttet med en ren handduk så den inte är fuktig. Ta och gnid in steken med ditt favoritrubb av blandade torkade kryddor, i mitt fall så körde jag med en viltrubb från
www.ziggesbbq.com.

Ett viltrubb som innehåller salt, svartpeppar, söt rökt paprika, socker. timjan, lök, vitlök, enbär, lagerblad och Cayenne.

Efter detta så grillade jag steken direkt på grillen så att jag fick en fin yta för att sedan köra på indirekt värme 120-140 grader i cirka 2-2,5 timmar till att steken uppnått önskad temperatur. Personligen föredrar jag att ta av den vid 53 grader och linda in den i folie eller slaktarpapper.
Låt steken ligga i minst 30 minuter så att den ”sätter sig” och går upp ytterligare cirka två grader, det vill säga färdig på 55 grader innertemperatur.
Resultatet är en fantastisk stek med en tunn bark på ytan och jämt rosa på insidan – En grymt saftig stek.

Grillade primörer

Som tillbehör till denna magnifika stek körde jag primörstavar på grillplatta i kallrökt grisfett som en extra smakhöjare. Jag skar stavar av sötpotatis och palsternacka som jag lockade lätt i saltat vatten i cirka 5 minuter för att sedan kyla ner med kallvatten. Efter det lade jag primörstavarna på en handduk för att torka dem innan grillning med det kallrökta grisfettet.

Grillad sallad av gul, grön och röd paprika med rödlök och salladslök som jag fräste i en panna på grillen med rapsolja och kryddade sedan med ett örtsalt från www.popkulturfood.com.

Färskostcrème enligt tidigare recept minus dill och plus fin riven färsk pepparrot, något som gifter sig väldigt bra med älgköttet. På tallriken fanns även picklad rödlök enligt recept i tidigare nummer av Magasin Vildmarken.

Detta var den vinnande menyn i landskampen mellan Sverige och Danmark!

www.popkulturfood.com
www.ziggesbbq.com
www.bagarenochkocken.se
www.vikingsun.se
www.outdoorchef.com

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Swarovski Optik dS Gen II
Produktrecension

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver

Nyheter

Gemensamt krafttag för cancerforskningen

Nästan alla drabbas på något sätt av cancer. Just nu går Josefin Wallin, ett bekant och omtyckt namn för många i jaktfamiljen, igenom en väldigt

Nyheter

Minskat antal vargar i Dalarna

Årets inventering av vargpopulationen i Dalarna är färdig. Inventeringen visar att det fanns uppskattningsvis 73 vargar i Dalarna vintern 2022/23, vilket är en minskning från

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!