Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

2017-04-12

Recept: Grillat älginnanlår á la Jimmy Stening

Denna månaden hängde vi med vår grillmästare Jimmy Stening till Örebro där landskamp i grillning stod på schemat i samarbete md Outdoor Chef. På EEL-mässan vid Conventum Arena stod Jimmy öga mot öga med hans Danmarks representant som bjöd på äkta dansk fläskestek. Jimmy kontrade däremot med innanlår på älg från en av höstens lyckliga jaktdagar.

Gör såhär

Putsa köttet väl från alla eventuella hinnor, torka av köttet med en ren handduk så den inte är fuktig. Ta och gnid in steken med ditt favoritrubb av blandade torkade kryddor, i mitt fall så körde jag med en viltrubb från
www.ziggesbbq.com.

Ett viltrubb som innehåller salt, svartpeppar, söt rökt paprika, socker. timjan, lök, vitlök, enbär, lagerblad och Cayenne.

Efter detta så grillade jag steken direkt på grillen så att jag fick en fin yta för att sedan köra på indirekt värme 120-140 grader i cirka 2-2,5 timmar till att steken uppnått önskad temperatur. Personligen föredrar jag att ta av den vid 53 grader och linda in den i folie eller slaktarpapper.
Låt steken ligga i minst 30 minuter så att den ”sätter sig” och går upp ytterligare cirka två grader, det vill säga färdig på 55 grader innertemperatur.
Resultatet är en fantastisk stek med en tunn bark på ytan och jämt rosa på insidan – En grymt saftig stek.

Grillade primörer

Som tillbehör till denna magnifika stek körde jag primörstavar på grillplatta i kallrökt grisfett som en extra smakhöjare. Jag skar stavar av sötpotatis och palsternacka som jag lockade lätt i saltat vatten i cirka 5 minuter för att sedan kyla ner med kallvatten. Efter det lade jag primörstavarna på en handduk för att torka dem innan grillning med det kallrökta grisfettet.

Grillad sallad av gul, grön och röd paprika med rödlök och salladslök som jag fräste i en panna på grillen med rapsolja och kryddade sedan med ett örtsalt från www.popkulturfood.com.

Färskostcrème enligt tidigare recept minus dill och plus fin riven färsk pepparrot, något som gifter sig väldigt bra med älgköttet. På tallriken fanns även picklad rödlök enligt recept i tidigare nummer av Magasin Vildmarken.

Detta var den vinnande menyn i landskampen mellan Sverige och Danmark!

www.popkulturfood.com
www.ziggesbbq.com
www.bagarenochkocken.se
www.vikingsun.se
www.outdoorchef.com

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!