Gratis jaktfilm: Ett jaktäventyr i Alperna

2017-11-05

Gratis jaktfilm: Ett jaktäventyr i Alperna

Kjell Lennartsson från Härkila fick nyligen chansen att uppleva en resa han länge längtat efter, nämligen att jaga i Alperna. Förutom hans berättelse nedan så är vi glada att exklusivt kunna visa filmen om äventyret.

Ett jaktäventyr i Alperna med Kjell Lennartsson

Kjell Lennartsson från Härkila fick nyligen chansen att uppleva en resa han länge längtat efter, nämligen att jaga i Alperna. Förutom hans berättelse nedan så är vi glada att exklusivt kunna visa filmen om äventyret.

 

 


Ofta har jag och min fru tillbringat vintrarna i Alperna för att åka skidor. Någon sommar har vi även varit nere för att vandra i berget. Vid dessa tillfällen har vi sett gems och kronhjort. Inte sällan har jaktlusten slagit till vid dessa tillfällen och en längtan efter att få prova på jakt i dessa miljöer har hängt kvar. När min danske kompis Brian Lisborg nyligen frågade om jag hade lust att följa med till Österrike för att jaga gems så kunde jag helt enkelt inte tacka nej. Han hade fått en bra kontakt via några kollegor i Österrike som hade jagat där tidigare och i mitten av augusti tog vi flyget ner.

Vår jaktvärd Richard Underreiner hade bokat in oss på ett litet klassiskt gästgiveri som låg mitt i jaktmarken. Marken var på 2500 hektar och innefattade en dalgång med små bondgårdar och en del betesmarker. Vi bodde på cirka 1000 meters höjd och jagade upp mot 2500 meter över havet. Viltet består i huvudsak av rådjur, gems, murmeldjur, kronhjort, hare och räv och de huvudsakliga predatorna i området är räv och örn. Jaktområdet är privat och arrenderades av Richard och hans kompisar och här skjuter man cirka 10-12 kronhjortar per år och ungefär lika många gems. Även här har man krav från markägarna att viltstammarna inte får bli för stora, detta för att begränsa betesskadorna på skog och gröda.

 

Äldre lånevapen i toppskick

Vi tog inte med några egna vapen eftersom det är ofta är enklare att låna på platsen. Under vårt besök fick vi låna en gammal Ferlach-kombi med hanar i kaliber 22 magnum och kaliber 20 hagel. Bössan var 92 år gammal, men i toppskick. Detta var något vi glatt kunde konstatera när vi under den första kvällen provsköt våra vapen i en skjuttunnel. Det satt en fin Carl Ziess på den så det var heller inga problem att skjuta fina träffbilder på 100 meter. Till gems och hjort hade Richard en Blaser brytstudsare i kaliber 7 mm magnum och den provade vi även på 300 meter i tunneln – med fina resultat som följd. Vi kände därför gott förtroende för vapnen och optiken som vi skulle få låna.
Vi började med att jaga murmeldjur som hör till familjen gnagare. De väger normalt mellan fem till sju kilogram och den europeiska arten lever ofta i kolonier i bergstrakter och djuren går i vinterdvala i sju till nio månader varje vinter. De går fint att jaga eftersom de är dagaktiva. Det finns gott om dem vilket gjorde att jakten inte var så svår. Gemsen jagade vi genom att sitta i torn eller gömsle, men vi provade även en del smygjakt. Gemsen är utbredd inom hela Alperna och trivs på hög höjd. På vintern växlar den färg till att bli mer svart och den är en extremt god klättrare. Den är dessutom mycket vaksam med följd att det ofta blir ganska långa skjutavstånd.


Kräver god kondition

Kronhjortarna i området är inte kända för att var speciellt stora då de lever i en mycket karg miljö, men efter att ha jagat i några dagar så insåg vi att stammen är ganska tät. Vi såg mycket kron och framförallt mycket handjur. För att man skall nå de riktigt fina jaktområdena på kron och gems så bör man upp runt trädgränsen, vilket i dessa områden ligger på cirka 2500 meter. Det krävs en bra grundkondition för att njuta av dessa vandringar, speciellt med tung ryggsäck. Belöningen är dock storslagen då man kommer upp.

Richard och hans jaktlag har byggt en jaktstuga nära trädgränsen. De flög upp byggmaterialet med helikopter och har sedan snickrat upp den på plats. Vi gick upp till denna stuga en dag och låg över där för jakt på hög höjd kommande dag. Richard hade med sin hannoveranska viltspårhund. Den gick lös hela tiden och när vi behövde hjälp med spårningen så kommenderade han den att spåra i lugnt tempo framför oss. Som hundintresserad så blev jag mycket imponerad av denna spårhund. Filmkameran var med så det blev en liten film om äventyret och på den kan man se när vi skjuter flera murmeldjur, gems och en riktigt fin kronhjort. Alpäventyren blev en resa som jag sent kommer glömma.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under