Grabbarna på Tobo del 3

2018-10-14

Grabbarna på Tobo del 3

Vi samlas några förväntansfulla från jaktlaget för att hjälpa bönderna att hålla skadorna nere på spannmålen innan tröskning. Några har upp mot 30 mil resa tur och retur. Detta för att hjälpa jordbrukarna med att hålla vildsvinsstammen på en lagom nivå, samt att begränsa skadorna. Många jägare gör en fantastisk insats för svenskt jordbruk.

Grabbarna på Tobo del 3

Vi samlas några förväntansfulla från jaktlaget för att hjälpa bönderna att hålla skadorna nere på spannmålen innan tröskning. Några har upp mot 30 mil resa tur och retur. Detta för att hjälpa jordbrukarna med att hålla vildsvinsstammen på en lagom nivå, samt att begränsa skadorna. Många jägare gör en fantastisk insats för svenskt jordbruk. [Text & foto: Jimmy Stening]  

Väl på plats så ser vi nya skador i höstvetet. Vi lägger upp en strategi för att släppa hundarna på de närmare 500 hektaren mark med spannmål. Vi placerar ut oss i tornen på åkrarna som lantbrukaren har gjort skjutgator med tröskan. Klockan börjar närma sig 18:30 och vi kollar av med samtliga passkyttar att de är på plats. Vi får svar att alla är på sina pass och flera skyttar rapporterar att de har sett rådjur, älg och vildsvin i grödorna. Vi meddelar att vi släpper hundarna om 10 minuter (från och med den 1 augusti är det ok att släppa RR- certifierade, rådjursrena, hundar på vildsvin). 

Hundarna vi använde i dagens vildsvinsjakt är Posavski Gonic (för mer information av hundrasen spgk.se). Snart var det dags att sätta på hundarna deras skyddsvästar (dogtech) och GPS-halsband (vi kör både med Garmin och Wehunt på hundarna så att vi med säkerhet har 100 % koll på vart de är i spannmålen). Årets skörd kommer nog inte bli mer än 50 % av förra åretsskörd så vi ser hundarna tydligt när de hoppar och far fram i höstvetet som inte är högre än till dryga knäet, istället för som normalt till midjan.

Det dröjer inte länge innan vi hör sång från hundarna, vi har upptag. Posavski Gonic är en drivande vildsvinshund vilket ökar spänningen under jakten. De driver vildsvinen förbi passkyttarna till skillnad från en ställande vildsvinshund, där det inte blir så långa drivningar. Hundarna har sprängt en grupp med vildsvin. Det bär iväg genom grödorna, denna gång långt från passkyttarna, och in i skogen och tar en lång lov för att sedan släppa och komma tillbaka för nya tag.

 På vägen tillbaka så hör vi ihärdiga skall både på ut- och inandning från hunden Trax som nu fått kontakt med en ny grupp vildsvin och på väg från bortre ändan av den nästan 20 hektar stora åkern med höstvete. Johan meddelar på radion att passkyttarna i den bortreändan bör vara på sin vakt för att det ser ut att gå ditåt. 

Efter 4-5 min av ihärdigt skallande har även Dilla anslutit sig till drivandet av vildsvinen. Johan meddelar att nu går det rakt mot udden och att vi ska vara beredda, om än försiktiga, så att inte hundarna ligger för nära. Det börjar skymma på. Det blir tyst för någon sekund, sedan hörs en knall. Det är Fredrik som fick en lucka på en gris som kom i gatan. Fredrik meddelar att Blasern levererat även denna gång och gris ligger… Fredrik har skjutit en årsgris. Det är en perfekt matgris och recept på den kommer under hösten. Med andra ord var det en liten historia som gick förträffligt!

Skitjakt på er alla uti i skog och mark!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under