Ad

Ta vara på allt från viltet – gör eget hundgodis

Hundgodis som man köper i affären är nästan alltid dyrt och innehåller ofta socker. Samtidigt är vi jägare ibland lite dåliga på att exempelvis ta hand om styckningsdelar och inälvsdetaljer som enkelt kan omvandlas till godsaker för våra hundar.

Strupe och tryne är kanske inte något som får det att vattnas i människors mungipor, men i ugnstorkade versioner är de många hundars favoriter. Viltkött fungerar alltid och ben likaså.

Vad gäller ben finns det dock några saker som man bör beakta innan man ger sin hund ett köttben. Våra vänner från Agria skriver att man förr brukade säga att man skulle undvika alla ben på F. Men riktigt så enkelt är det inte och nedan kan ni istället läsa deras rekommendationer.

Unga hundar

Före två års ålder rekommenderas inte att man ger alltför hårda ben till sin hund. Hundens tänder är då fortfarande sköra och det finns risk för tandfrakturer om hunden biter alltför hårt på benet. Upp till två års ålder är det bäst att ge hudben att tugga på eftersom de är mjukare och inte riskerar att skada tänderna.

Känsliga magar

Hundar med känslig mage eller dålig matsmältning ska man alltid vara restriktiv med att ge köttben till. För mycket ben kan ge förstoppning och orsaka smärta. Har du inte gett köttben tidigare är det bra om du börjar med ett litet ben för att se hur just din hund reagerar.

Nöt

Ben från nöt går generellt sett bra att ge till sin hund. Detsamma gäller älg. Kotlettben ska man dock aldrig ge oavsett vilket djur benet kommer ifrån. De styckdelarna innehåller hårda benbitar som är svåra att bryta ner och riskerar att orsaka förstoppning.

Fågel

Kycklingben är så sköra att de flesta hundar kan tugga sönder benen och smälta dem i magen utan problem. När problem med kycklingben uppstår är det ofta för att hunden ätit för många ben på en gång. Vill man ge råa kycklingben är det viktigt att man håller god hygien då det är väldigt vanligt med campylobakter på kyckling. Campylobakter kan orsaka svår magsjuka hos människor.

Fläsk

Undvik att ge din hund fläskben.

Fisk

Numera är det sällan man tillagar fisk på ett sådant sätt att man får stora fiskben till övers. Men skulle du göra det så ska du inte ge benen till din hund. Fiskben är vassa och riskerar att skada hunden.

Får

Ben från lamm går bra att ge. Ben från unga djur är inte lika spröda som ben från äldre djur. Risken är därför mindre att benet splittras och skadar hunden med vassa flisor. Som redan nämnts tidigare så ska hunden inte äta kotlett- eller karrében från lamm. Det är olämpligt att ge vilket djurslag det än gäller.

 

Källa: Agria.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-06-29

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.