Ad

Girjas får beslutanderätt – efter långvarig tvist

Det har varit en drygt tio år lång tvist, men nu står det klart att samebyn Girjas får beslutanderätt vad gäller jakt och fiske på samebyns renbetesområden ovan odlingsgränsen.

– Högsta domstolen fastställer att Girjas sameby ensamt har upplåtelserätt att utöva jakt och fiske i det här området, säger domaren Sten Andersson till Dagens Nyheter.

Kortfattat kan man säga att det alltså är samebyn, och inte staten, som framöver får bestämma vilka utomstående som får jaga och fiska på området där de bedriver renskötsel. Tidigare har det varit upp till staten och länsstyrelsen att utfärda jakt- och fisketillstånd eftersom de har varit fastighetsägare. Samebyn har däremot hävdat sin rätt att få bestämma och hänvisat till rennäringslagen, vilket har lett till en långdragen rättsprocess som går tillbaka ända till 2009 då samebyn stämde staten.

I ett pressmeddelande skriver HD att de bland annat drar följande slutsatser:

”att rennäringslagen inte ger samebyn rätt att upplåta jakt och fiske på det område där samebyn bedriver renskötsel och att samebyn ändå har en ensamrätt att upplåta jakt och fiske som en följd av historiska omständigheter som gäller för det aktuella området (urminnes hävd).”

Domstolen är enig om domslutet.

 

Källa: Dagens Nyheter, Expressen

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-01-23

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #8

I det här numret är det Kristoffer Clausen som pryder omslaget. Clausen har mer än 20 års erfarenhet av att producera jaktfilm och är en av Norges största jaktprofiler. I slutet av juli fick vi följa med honom när han åkte ner till Polen för två veckors intensiv bockjakt, strax innan brunsten tog fart.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.