Ad

Vildmarken testar: Genzo XO-G1000 LED

Intresset och försäljningen av eftersökslampor växer stadigt. Magasin Vildmarken har testat Genzo XO-G1000 LED – en av marknadens senaste och mest kraftfulla nyheter och en lampa som är utvecklad med jakt i fokus.

Genzo XO-G1000 är en uppföljare av Hylte Jakt- och Lantmans tidigare modell XO-400, en modell som många svenska jägare redan har bekantat sig med. Men XO-G1000 kommer istället med ett kraftfullt grönt ljus som ger jägaren flertalet fördelar vid redan utmanande eftersök i mörker.

Låt oss kalla det för ett ”eftersökskit”, ett paket där du inte bara får en gedigen lampa utan även ett robust fäste för ditt kikarsikte – och även en fjärrströmbrytare som du exempelvis kan montera på framstocken av ditt vapen. Givetvis kan du som har tillstånd skyddsjaga exempelvis vildsvin med rörlig belysning, vilket du allt som oftast får om grisarna ställer till problem för bonden/markägaren som brukar marken.

Universalfästet för kikarsikte är ett robust sådant av plastmaterial, vilket tillför minimal vikt. Den har en kraftig ratt så att du i mörker, med eller utan handskar, kan montera av eller på lampan. För dig som jagar med rödpunktsikte eller öppet riktmedel behöver inhandla ett tillbehör för att montera din eftersökslampa i exempelvis rembygelfäste eller på pipa, då detta universalfäste alltså är lämpat för kikarsikten.

LED-lampan ger med sina hela 1000 lumen ett kraftfullt grönt sken med enligt specifikation upp till 300 meter. Jag vill utelämna att det ger ett så pass starkt ljus på det avståndet för att skjuta mot ett vilt, men du kan helt klart, med en ljusstark handkikare eller kikarsikte, identifiera ett djur i mörkret på detta avstånd i mörker med hjälp av XO-G1000.

Fjärrutlösare

Fjärrutlösare (med sladd) är ett väl så uppskattat tillbehör. Du skruvar av den standardmonterade knappen i bakänden av ficklampan, monterar tillbehöret på samma sätt och du har nu en ficklampa med en tänjbar sladd och gummerad, vattentät knapp i änden. Denna knapp har dessutom två funktioner; en där du kan knäppa på och av lampan med fast sken, eller tända lampan, helt ljudlöst, genom att varsamt trycka ner änden på knappen så tänds lampan endast medan du håller denna nedtryckt. De vilda djuren må reagera mindre på det gröna ljuset jämfört med vitt, men lyser man med fast sken för mycket kommer du i alla lägen att skrämma viltet. Så den sistnämnda funktionen är mer än välkommen vid jaktsituation.

För att summera så kommer du som är ute efter en lampa med grönt ljus att finna ro i ett bra köp. Färgat ljus stör viltet mindre, och för dig som skyddsjagar i mörkret, eller vill göra ett eftersök att skrämma det skadade viltet minsta möjligt, är en lampa likt denna ett mycket bra alternativ. Att Genzo XO-G1000 dessutom har en kraftig konstruktion, är vattentät och har en modern LED-teknik borgar för att den dessutom kommer stå i givakt för många år av jaktsituationer. 

 Du hittar lampan hos www.hylte-lantman.com

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-16

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.