Ad

Vildmarken testar Genzo Eco foderspridare

Ett hett ämne är den ökade vildsvinsstammen och de skador de i skrivande stund orsakar på böndernas nysådda åkrar. En av nycklarna till att hålla vildsvinen kvar på sina jaktmarker men hålla skadorna till ett minimum är foderplatser, en plats där grisarna och övrigt vilt enkelt kan få tillgång till mat under hela året. Något som du med enkla medel kan bygga själv! Vildmarken har tittat närmare på Genzos nya foderspridare.

 

Genzo Eco är en kraftfull och välbyggd foderspridare med flera smarta finesser. Med ett lätt knapptryck på undersidan fälls skyddskåpan ned och du har tillgång till timer, batteri och allt därtill. Genzo Eco Feeder är utvecklad och framtagen i Sverige med fokus på det svenska klimatet. Med sin robusta konstruktion och vädertäta kopplingar utlovar den att stå emot våra svenska väderförhållanden.

Enkel installation

När du monterat din spridare under någon form av fodertunna och kopplat in batteriet och solcellsladdaren är på plats är det dags att knappa igång timern. I de svenska menyerna ställer man in klockan med några få knapptryck, därefter väljer man hur mycket och hur ofta Genzo Eco Feeder ska sprida ut fodret. Spridaren ställs in med hjälp av den digitala timern till att sprida upp till sex gånger per dygn, och spridningstiden kan ställas in mellan intervallen 1-60 sekunder. Du kan även ställa in motorns effekt.

10 meters spridning

Genzo Eco Feeder utlovar att den har möjlighet att sprida hårdare typ av foder som ärtor eller majs omkring 10 meter i radie om spridaren är relativt högt monterad. Spridaren fästs enkelt i valfri typ av fodertunna. Vi använde oss av en gammal, väl urtvättad färgtunna, borrade ett lagom stort hål i botten, för att sedan skruva fast den medföljande konen som gör att fodret träffar centrerat på spridarrotorn.

Tunnan kan monteras på många olika vis. Det vanligaste är ett trebenstativ, men i detta fall valde vi att sätta en rejäl bräda mellan två träd och en vinsch som vi enkelt kan höja och sänka tunnan med.

Spridaren drivs av ett uppladdningsbart 12 voltsbatteri. De rörliga delarna på spridaren är tillverkade av aluminium. Behållaren som innehåller all teknik är tillverkad av stryktålig komposit för att inte rosta.

Vi har under en månad testat foderspridaren på vår nya åtelplats och den uppfyller alla våra förväntningar. Den är väldigt kraftfull och uppfyller den utlovade räckvidden med marginal, något som den uppbökade marken som vildsvinen lämnat efter sig borgar för. Men det vi uppskattar mest är nog den fiffiga lösningen med hur man faktiskt öppnar spridaren. Genom att fälla ner kåpan har du tillgång till all teknik utan konstigheter.

Detta testexemplar kommer Hylte Lantmän att få skicka oss en räkning på, för denna vill vi inte vara utan.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-07-11

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.