Magasin Vildmarken testar: Garmin Xero A1i

2018-09-16

Magasin Vildmarken testar: Garmin Xero A1i

Med en bågmonterad avståndsmätare och möjlighet att ställa in en virtuell siktesmål med ett enda knapptryck utgör Garmin Xero A1i onekligen en revolution vad gäller bågsikten. Magasin Vildmarkens  Med en bågmonterad avståndsmätare och möjlighet att ställa in en virtuell siktesmål med ett enda knapptryck utgör Garmin Xero A1i onekligen en revolution vad gäller bågsikten. Magasin Vildmarkens Staffan Johansson har testat.

Det var med viss anspänning som jag tog mig an uppdraget att testa Xero A1i. Under september månad kommer den följa med mig till Kanada. Under resan kommer jag filma och fotografera en hel del, men även jaga hjort och björn med just pilbåge och det är något jag verkligen ser fram emot. Till dess tränar jag på hemmaplan med pilfång hemma på gården.

Enkel inskjutning

Inskjutningen började på 15 meter, som är siktets minsta möjliga avstånd. Jag slogs snabbt av att en så gedigen pjäs kan väga så lite, Garmin Xero A1imen något som i förlängningen gav den en fin balans. Därefter fortsatte jag min inskjutning genom att öka på avståndet med tio meter i taget och Xero A1i gjorde inskjutningsprocessen väldigt enkelt. När man skjutit sitt första skott så kan man justera sin träffpunkt för att sedan fortsätter enligt instruktioner som visas i displayen. Allt sker digital och är väldigt enkelt, såvida siktet är rätt monterat.

Fri sikt

Det digitala siktet med avståndsmätare gör jobbet smidigt och enkelt och med LED-siktesnålen/nålarna får man fri sikt på målet och slipper distraheras av fysiska siktesnålar som annars kan äta upp mycket av din siktesbild. Till en början kändes lite ovant, men eftersom jag är van att skjuta med rödpunktsikte, både på kul- och hagelgevär, så kändes det snabbt naturligt att skjuta även med pilbåge. Från siktet löper en sladd med en gummerad knapp i änden. Något som med fördel monteras fast med den medföljande tejpen, längst med bågen för att sedan sätta fast den enligt smak och tycke vid bågens handgrepp. Och det är nog här som det största anpassningen i mitt eget skytte kommer in, att hitta vana att sikta på målen, ”trycka av” vänster pekfinger mot målet för att mäta, för att få din exakta punkt placerad. Men givetvis handlar det om träning, och i jaktsituation hade jag istället behövt mäta avstånd med en avståndsmätare innan jag spänner min båge, ett moment som man med detta sikte dessutom slipper.

Vildmarken testar Garmin Xero A1i

Ljudlös hantering

Avtryckaren är så gott som ljudlös och det krävs minimal rörelse, både i vila och i fullt drag, och med det bågmonterade siktet får man enkelt all information för ett säkert skott. För dig som har använt en eftersökslampa där en medföljande sladd och knapp medföljer kommer att känna igen utformningen.

Garmin Xero A1i kräver två AAA-litiumbatterier och enligt Garmin ska det ge ett års batteritid. Men till den långa batteritiden är jag något skeptisk. Då jag redan efter några dagar, dock med väldigt intensivt skytte och knappning fram och tillbaka i menyer fann batteriindikatorn nästan halvvägs ner. Övertygad om att batteritiden är god vid vanligt användande eller jakt, men jag kommer nog ändå ta med mig ett extra par batterier när jag tar med bågen ut på äventyr.

Förutom detta är det svårt att hitta något negativt att säga om den här produkten. Garmin Xero är en revolutionerande produkt på marknaden och jag tror att det kommer ta många bågjägares skytte till en ny nivå.

 

Läs mer om Garmin Xero A1i på www.garmin.se.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under