Ad

Garmin räddade min hund

Det var en kall vinterdag och det hade legat snö och is ett tag. Patrik Sandquist, jägare och hundförare, jagade vildsvin med sitt jaktlag när faran plötsligt var framme.

 

– Vi hade precis släppt hundarna och området vi jagar i består bara av vass och vatten. Det hade frusit och det låg 5-6 cm tjock is på de flesta ställena. Vassen isolerar ibland och ibland blir isarna tunna och bräckliga, berättar han entusiastiskt.

Is och vatten är farliga faktorer vid jakt, särskilt med drivande hund då vilt ibland flyr över isar och hunden är direkt efter. Patrik berättar att han vid tillfället hittade ett antal vildsvinsflockar och på pejlen såg han att hunden gick iväg med dem. Plötsligt var den 700-800 meter iväg på en udde. Där blev det stilla, och snart även ståndskall. Tack vare sin Garminpejl kunde Patrik avgöra avstånd, riktning och hastighet på sin hund. Och det stod klart att för vildsvinen blev isen den enda flyktvägen.

– Det blev väldigt uppskruvat där nere. Det var något som inte stämde, säger han.

 

 

Patrik berättar att han började springa som en antilop. På pejlen kunde han se att det var hans hund och att den hade legat där i isvaken i nästan 35 minuter. Tack vare tålig och effektiv utrustning kunde han snabbt avgöra hur allvarlig situationen var. Och när han kom fram signalerade hunden direkt att det var kritiskt. 

– När jag kom ut på isen, som böjde sig under mig, så tittade han upp på mig och det var som han menade ”det gör inget, det går inte, låt mig vara”, berättar Patrik Sandquist.

Isen började snart spricka och ge vika. Den var så mjuk att den bågnade under honom. Patrik tänkte igenom alla alternativ och när han kände isen under sina fötter svikta så kom tankarna i huvudet. ”Det här klarar jag inte. Jag får ge upp. Jag måste upp på land igen”, tänkte han. Men han kom snart på andra tankar. Han ville inte att det sista hans hund skulle se var en husse som vände honom ryggen. Patrik beslutade sig där och då en gång för alla: han skulle rädda hunden.

– Jag sträckte mig ut och fick precis in handen under Garminhalsbandet och kunde dra upp honom ur isvaken, in på land i säkerhet. Han var helt avdomnad och när vi kom hem låg han framför brasan i nästan ett dygn innan han var sig själv igen, säger han.

Patrik har haft Igor i sex år och berättar att numera är han en kompis och en självklar del av hans liv.

– En riktig bra hund blir som en familjemedlem. Han är inget verktyg. Han tar precis lika stor plats i hemmet och i den dagliga verksamheten som någon annan, säger han.

Och fortsätter:

– När man släpper hunden i skogen så vill man därför självklart ha med honom hem igen.

Självklarhet med pejl

Det finns många faktorer som kan ställa till det och hota hunden; bilar, järnvägar, bäckar, åar, sjöar, sumpmark, varg och annat. Om faran är framme och något väl händer så måste det gå snabbt. För Patrik är det därför självklart att ha pejl på hunden.

 – Att komma hem till barnen och frun och berätta att jag har blivit av med en hund för att jag inte hade pejl på honom, det finns inte med på skalan, berättar han. 

Varför har du valt just Garmin?

– Personligen vill jag likna det med att man helt enkelt inte kör bil utan säkerhetsbälte, säger Patrik Sandquist och tillägger:

– Jag har möjligheten att avvärja någonting som är på väg att hända. Jag har kontroll på vart hunden är och kan även ha kontroll på andra hundar.

– Jag kan bara ta upp klockan och så kan jag fokusera på det jag gör. Det är snabbt, enkelt och det är effektivt. Den har all den information jag behöver för att veta vart hundarna är. Jag satsar hellre på det bästa så har jag inget att skylla på, avslutar han.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.