Garmin Alpha 200i – med säkerhet i fokus

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2020-08-11

Garmin Alpha 200i – med säkerhet i fokus

Att jaga är en frihetskänsla, men risken finns alltid att något går fel och att olyckan är framme. Hur mycket pratar vi om det som inte får hända och hur förberedda är vi för det otänkbara? Som första aktör har Vildmarken fått en demonstration av Alpha 200i – Garmins nya hundpejl som även innehåller en SOS-funktion, något som bokstavligt talat kan vara skillnaden mellan liv och död.

Garmin Alpha 200i

I dagarna släpps Alpha 200i och redaktionen åkte söderut för att möta upp med Marcus Bjärneroth, PR-ansvarig på Garmin Nordic, och själv jägare sedan barnsben, och hans son för att få en förstahandsdemonstration. När vi möts berättar Marcus om en nyligen publicerad undersökning om säkerhet och jakt som visar att nästan var fjärde jägare är orolig under jakten.

– När jag pratar med jägare på tu man hand så märker jag att det är fler än man kanske spontant tror som tänker mycket på, och till och med oroar sig för säkerheten runt jakten, säger han.

Och fortsätter:

– Kanske är det något vi inte pratar så mycket om i jaktstugorna och runt lägerelden, utan något som man bär med sig och som gnager och pyr under ytan? Men efter en djupdykning i datan från Svedeas enkät finner vi att säkerheten engagerar och det är långt ifrån slentrian – tvärtom, säger Marcus Bjärneroth.

Ovan nämnda undersökning visar även 44,6 % hävdar att det är intressant med en enhet innehållandes SOS-funktion, för 66,3% berättar att det händer från gång till annan att de tappar GSM-täckning och så många som 21,9 % berättar att det händer ofta när de jagar.

Gammal och ung möts runt enkel teknik

Roger Ericksson, som jagar på båda sidor om norsksvenska gränsen men oftast i Näsinge (Strömstad) där han bor, berättar att det är skönt med teknik som kan hjälpa om olyckan skulle vara framme. Det är alltsom oftast djupa skogar och en hel del höjdskillnader och risk för att ramla eller falla där Roger jagar.

– Ja, det har hänt mer än en gång att man ramlat och skadat sig i skogen. Man känner sig lätt ensam och utsatt om inte mobilen är laddad eller har täckning, berättar han.

I och med att nya pejlen från Garmin, Alpha 200i, har inbyggd InReach-teknologi så kan Roger enkelt och smidigt larma om olyckan skulle vara framme.

– Man är ju ingen ungdom längre, även om 72 år inte är någon ålder i sig. Det känns skönt med den extra tryggheten som SOS-knappen på Garmins Alpha 200i ger. Det är bra med en smidig och enkel teknisk lösning som fungerar, säger Roger.

Med i familjen finns Rogers sambos barnbarn Cevin som gärna hänger med och jagar. Även han välkomnar tekniken och tycker att det är kul att följa både jägare och hundar på pejl och hundarna på klockan.

– Det är spännande att kunna vara med på jakten och se det som händer på min Garmin även om jag inte får skjuta själv ännu, säger Cevin med ett stort leende.

Men vad innehåller då Garmins nya pejl?

Alpha 200i har en stor 3.5” touchskärm och ger dig möjlighet att anpassa spårningsfunktioner på ett enkelt sätt via knappar vilket gör det enkelt att använda enheten ute på jakt. Via pekskärmen kan du också konfigurera specifika jaktapplikationer samtidigt som den relevanta informationen som behövs för att avsluta en uppgift visas. Alpha 200i har snabb åtkomst till dina favoritsidor, inklusive lista över hundar och hantering av grupper, TopoActive Europe topografiska kartor och ännu fler för en enklare hantering ute i skogen.

Med stöd för flera globala satellitnavigeringssystem och förbättrade kartmöjligheter blir det med Alpha 200i enklare att alltid känna till exakt position under jakten. Alpha 200i tar emot signaler från flera satellitsystem och ger därmed bättre positionering jämfört med om enbart GPS hade använts.

Garmin TopoActive-kartor

Framför allt märks skillnaden i utmanande terräng. Alpha 200i har förprogrammerade Garmin TopoActive-kartor över Europa och BirdsEye satellitbilder kan föras över direkt till enheten. Då Alpha 200i är ansluten till Wi-Fi kan du hämta BirdsEye-satellitbilder direkt till enheten för att få en detaljerad bild av din omgivning. Använd topografiska kartor för att få en mer detaljerad översikt över landskapet.

 

Extra trygghet

Alpha 200i ger extra trygghet till jägaren som befinner sig långt ute i skogen eller i områden med begränsad mobiltäckning, detta eftersom de alltid kan kommunicera via inReach och dess satellitteknologi. Med 100 % globalt Iridium-satellitnätverk kan sms skickas och ta emot. Det är även möjligt att navigera på rutten, registrera och dela jakten samt, om nödvändigt, skicka SOS för att få hjälp av GEOS, ett professionellt globalt övervaknings- och responscenter som är tillgängligt dygnet runt.

– Vi har lagt till knappar på sidan av enheten vilket ger dig en bättre funktion när du använder handskar så nu har du både pekskärm och knappar. Jakt med flera lag är nu väldigt enkelt med alternativ att ställa in jaktgrupper, vilket innebär att du har full kontroll över vilken hund och kontakt som finns inom denna jaktgrupp och gör det enkelt att byta mellan dem, säger Marcus Bjärneroth.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Daniel Nilsson på återbesök i poddstudion

Sportfiskeprofilen Daniel Nilsson kom förbi vår poddstudio igen. Den här gången för att diskutera sin egen Time Is Fish Podcast som snabbt fått en stor

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.