Garmin Alpha 200i – Hundpejl från en eftersöksjägares synvinkel

2021-02-11

Garmin Alpha 200i – Hundpejl från en eftersöksjägares synvinkel

Modern teknik är en viktig del i en eftersöksjägare vardag – och innan vi skildes av bad vi skydds- och eftersöksjägaren Fredrik Eriksson testa och recensera Garmins Alpha 200i.

Hundpejlen från Garmin är en förbättring av Alpha 100 med samma grundteknik och system. Den fungerar med samma halsband som med Alpha 100, den arbetar med VHF och är robust och tålig i sin konstruktion.

– Garmin Alpha 200i är ju mycket mer användarvänlig. Allt är faktiskt lättare än på Alpha 100, som jag upplevde var lite mer komplicerad upplever jag, säger Fredrik Eriksson.

– När jag är och jagar med min Alpha 100 och den tappar hunden så känns det som om frågetecknen snabbt hopar sig. På 200i är det som att det är en fördröjning och man upplever faktiskt inte att man tappar hunden lika ofta. Även om hunden står still kommer inte frågetecknen lika snabbt. Detta är i alla fall min uppfattning och jag tycker att det gör den smidigare att använda, säger Fredrik.

Displayen på Alpha 200i är större jämfört med tidigare, något som Fredrik uppskattar.

– Sedan tycker jag att Alpha 100 snurrar mer i displayen, medan Alpha 200i är mer stilla så att säga. Det finns säkert någon inställning för detta, men det är betydligt bättre när displayen är mer stilla, förklarar Fredrik.

Säkerhet är A och O

Den stora nyheten på Alpha 200i är att den har inbyggd inReach-teknik. Att användaren med ett knapptryck, var som helst i världen kan få hjälp. Det är en SOS-signal som arbetar med satellitkommunikation, inte VHF eller GSM. På så sätt så är den mycket effektiv om olyckan skulle vara framme:

– Jag uppskattar möjlighet att kunna kalla på hjälp om något skulle hända. I mitt arbete vet man aldrig vad som kan hända och det är en extra trygghet och ett uppskattat verktyg när det väl gäller, förklarar Fredrik.
Alpha 200i har flera programmerbara knappar, men det som Fredrik önskade mest från föregångaren är ett skärmlås.

– Grejen är den att när man tar upp den så kan det vara överraskningar på skärmen, så att säga. Jag vet att det finns en låsknapp, men då måste man in i menyn så att säga. Det skall gå snabbt att göra det, säger Fredrik Eriksson.

VHF-teknik

Alpha-serien arbetar med VHF-teknik. Det vill säga att halsbandet får position via GPS och handenheten får sin position via GPS, sedan kommunicerar halsband och handenhet via VHF. Fredrik berättar att han önskar att täckningen blir bättre, alltså räckvidden.
– Jag upplever den samma som Alpha 100 och Astro 320, men det går väl inte göra något åt, förmodar jag.

– Det spelar väl troligen ingen roll hur långa antenner man har, VHF är ju fortfarande VHF, berättar Fredrik och fortsätter:
– Även kartan kan bli bättre. Den är lite mörk och blir inte lika skarp som 100:an, säger Fredrik som på det stora hela dock fick ett gott intryck.

– Alpha200i slår Alpha100 och Astro 320 alla dagar i veckan. Främst med skärmen som är lite större och att den är platt. Jag upplever dessutom att den är mer användarvänlig. Den är lite större än Alpha 100, men trots det är den plattare och tar liksom mindre plats i fickan, säger Fredrik Eriksson.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Elmia Game Fair är tillbaka

Det har gått några år sedan senast, men nu är det snart äntligen dags för Elmia Game Fair igen. Den 18-20 maj är det åter

Åtelkameror

Vildmarken testar: Spypoint FLEX

Alla jägare vet vikten av att ha en pålitlig viltkamera – och är man dessutom teknikfantast, som Vildmarkens Stefan Vänersand, så är det lätt att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!