Ad

Magasin Vildmarken testar Garmin Alpha 100

För drygt 10 år sedan satte Garmin en ny standard vad gäller hundspårning när de släppte sin Astro 220. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och Magasin Vildmarken har testat Garmins senaste handenhet – Alpha 100.

Det har varit en minst sagt varierande jakthöst och vinter. Här i Värmland har kyla och snö ofta blandats med slask och det ställer naturligtvis krav på utrustningen. Tillsammans med blandrasen Buster har vi testat Garmin Alpha 100 och trots vädret har enheten och dess touchfunktion fungerat utmärkt.

Pekskärmen, som är den första i sitt slag, gör hundpejlen användarvänlig och enkelt navigerar man bland menyerna. Jag använde mig av Friluftskartan vilket fungerar utmärkt. När det var snöigt hade jag tunna skinnhandskar på mig och skärmen fungerade bra även då. Även greppvänligheten ger ett bra första intryck och den goda ergonomin är viktig eftersom man använder pejlen så pass mycket ute i skogen. Även Buster verkade nöjd med att bära halsbandet, Garmin T5, som vi samtidigt passade på att testa. Något vi båda uppskattade var att antennen är smart monterat i halsbandet vilket får till följd att hunden slipper fastna i gräs och grenar som ligger på marken.

Möjlighet att undvik faror

Garmin Alpha 100 uppdaterar med några få sekunders mellanrum och dessutom finns det möjlighet att konfigurera så kallade geofence-områden. Detta betyder att man kan undvika platser och situationer som kan vara farliga för hundarna under jakt; som exempelvis trafikerade vägar eller branta stup. Om de är nära fara förbättrar syndioderna synligheten och det är betydligt lättare att lokalisera dem och ta dem till säkerhet.

En annan funktion är nödljuset som kan vara bra bland annat vid eftersök, eller i andra situationer där hundarna ändå kommer i närheten av vägar. Något annat som är bra ur en säkerhetsaspekt är att även vi jägare kan se vart vi har varandra. Personligen tycker jag att det är den största uppgraderingen jämför med föregångarna.

Hundpejlen levereras med ett uppladdningsbart batteri. Men trots den låga temperaturen så fanns det aldrig någon anledning till oro. Det visade sig vara ett kraftfullt batteri som med råge räckte hela jaktdagen, och säkert fler därtill.

 

Spåra flertalet hundar eller jägare

Pejlen ger möjlighet att spåra totalt 20 hundar eller andra jägare och genom vibrationer och ljudsignaler kunde vi under jakttillfällena smidigt kommunicera med Buster. Med Garmin slipper man dessutom betala för något abonnemang. När man väl har köpt produkten är det bara att ge sig ut i skogen för att jaga. Helhetsintrycket är att det är en användarvänlig och pålitlig hundpejl som verkligen kan rekommenderas.

Läs mer på www.garmin.se

 

Inlägg av: Magasin Vildmarken den 2018-01-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »