Fredrik Wilde brinner för att föreviga tjäderspel: ”Det är vårkänsla på riktigt”

2022-05-22

Fredrik Wilde brinner för att föreviga tjäderspel: ”Det är vårkänsla på riktigt”

Skogsbiologen och fotografen Fredrik Wilde trivs bäst i gammelskogen, och kanske allra helst när han får ta del av ett tjäderspel. Vildmarken ringde upp honom för att höra hur han går till vägar under sina fotograferingar – och vad han tycker är tjusningen med det suggestiva skådespelet.

– Det är helheten. Att krypa in i gömslet under kvällen och sedan höra tupparna flyga in till övernattningsträden på lekplatsen med vingbuller och hotrapningar. För att sedan vakna upp till rödhakens sång och de trädspelande tupparna strax innan gryningsljuset, då man nästan enbart hör “ploppet” i tjäderns läte.

Fredrik berättar entusiastiskt om känslan som infinner sig när fotoljuset blir bättre och föreställningen påbörjas.

– Tupparna spelar och slåss på marken, samtidigt som hönorna kacklar omkring i träden för att kolla vem som ska få para sig denna vår, ja, det är vårkänsla på riktigt för mig.

Han beskriver tjäderspelet som tjädertupparnas sätt att i konkurrens och på en gemensam lekplats försvara sitt revir och “annonsera” för hönorna inför parningen.

– Hönorna väljer oftast endast ut en tupp som får föra sina gener vidare så det kan gå rätt vilt till. Det är lite som dansbandsveckan i Malung, säger Fredrik och skrattar.

Tjäderspel
Foto: Fredrik Wilde

Kräver planering

Att fotografera tjäder kräver en hel del planering och ett stort tålamod, men belöningen när man väl lyckas är desto större, menar Fredrik.

– Det är mycket enklare att fotografera orrspel, men känslan när man äntligen lyckas placera gömslet vid rätt tupp under “hönveckan” är mycket tillfredsställande!

Vad försöker du fånga när du är ute med kameran i skogen?
– Man vill ju fånga en viss stämning i bilderna. Jag försöker placera gömslet i en fin gammelskog och så att jag får fåglarna i motljus. Det kan ge en del effektfullt ljus och ibland även tydlig ånga ur tuppens näbb, säger Fredrik Wilde.

Och fortsätter:

– Det är också lättare att vara i en äldre skog där det inte bedrivs något skogsbruk då tupparna uppehåller sig betydligt mer förutsägbart inom lekplatsen.

Numera jobbar du som skogsbiolog och du har sagt att du trivs bäst i gammelskogen! Berätta vad du får för känslor i den miljön.

– En skog som fått utvecklas naturligt utan några större mänskliga ingrepp under lång tid är något av det finaste som finns. I Sverige har vi ju snart huggit igenom all skog med kalhyggesmetoder vilket gör att dessa naturliga skogar knappt längre finns kvar. En stor del av mitt jobb som biolog går ut på att följa upp hur det går för hotade, gammelskogskrävande djur och växter. Tjädern gynnas av en hög andel gammelskog på landskapsnivå.

Tjäderspel
Foto: Fredrik Wilde

Och när vi väl är inne på ämnet gammelskog så måste vi ju nämna din bok. Berätta om den!

– Jag har tagit bilderna i boken “Tivedens nationalpark – från urtid till trolltid” utgiven av Votum förlag. Det är en presentation av Tivedens nationalpark som ligger på gränsen mellan Örebro län och Västra Götaland. Den svenska upplagan är tyvärr slutsåld, men den engelska och tyska, om man vill fräscha upp skoltyskan, finns det några exemplar kvar av.Vad har du för framtida projekt på gång?
– Jag håller just nu på med en fotobok om pärlor i Värmländsk natur som förhoppningsvis blir klar under nästa år.

Fotnot: Följ Fredrik på Instagram: @skogswilden

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!