Från elev på ForshagaAkademin till VD för Lafayette

2022-03-21

Från elev på ForshagaAkademin till VD för Lafayette

Jens Qarlsson har gått från att studera jakt och viltvård vid ForshagaAkademin till att bli VD för ett av Sveriges ledande företag inom jaktradio – sistaårseleven Thelma Ekeblad träffade honom för en intervju. [Elevreportage i samarbete med ForshagaAkademin]

Jens Qarlsson är 29 år och kommer från Västra Götaland. Han är uppvuxen med jakten, men det största intresset kom när han och tre kompisar sökte till ForshagaAkademin tillsammans.

– Jag har en kompis vars syster gick hundsportslinjen på ForshagaAkademin vilket ledde till att vi tre sökte dit ihop, berättar Jens.

Jens var två år äldre än de andra i klassen när han började, detta eftersom han ändrade sig mitt under gymnasietiden och bestämde sig för att börja studera jakt och viltvård istället. Tiden på gymnasiet minns han som intressant och lärorik.

– Jag lärde mig otroligt mycket och mitt intresse för jakt utvecklades. Man fick känna på en del av allt inom jakten.

Under gymnasietiden skapade Jens ett kontaktnät som han kommer ha nytta av hela livet. Som exempel drar han praktikplatser som ledde till jobb, som ledde till ännu fler jobb.

– Redan under min skolgång så fick jag jobb under sommarlovet från tvåan till trean genom min praktik. Kontaktnätet man bygger upp när man går på skolan är något som har betytt väldigt mycket för mig efter min tid på gymnasiet.

Ville bli yrkesjägare

Efter gymnasiet ville Jens satsa på att bli yrkesjägare. Han påbörjade då ett praktikår på en fågeluppfödning och fortsatte sedan med sitt första jaktelevsår med inriktning på klövvilt. Efter ett tag insåg han att det inte var helt rätt väg för honom att gå, den praktiska jakten intresserade honom mer. Han fick jobb på en jaktbutik där han redan hade en relation som kund kort därefter.

– I butiken jobbade jag framförallt som säljare, men jag hjälpte även till med mycket skytte. Genom det jobbet fick jag nya erfarenheter, men framförallt mer kunskap om märket Blaser, vilket gjorde att jag sedan fick jobb på Normark. Kunskapen jag fick på jaktbutiken och Normark gjorde så att jag sedan fick jobb på Blaser.

För ett år sedan fick Jens ett spännande telefonsamtal som skulle ge honom ännu en jobbmöjlighet. Han hade bestämt sig för att han ville jobba med något annat och lämna jaktbranschen. Han kände att han redan hade testat på mycket och ville göra något nytt.

– För nästan exakt ett år sedan ringde en god vän till mig och berättade att han hade fått ett erbjudande att köpa företaget Lafayette och undrade om jag ville bli delägare. Jag bestämde mig ganska fort och så gick jag in som säljansvarig och delägare i företaget.

Bara på ett halvår så har Jens blivit VD för Lafayette, och även deras dotterbolag Followit, som i nuläget tillsammans har 17 anställda. Han jobbar framförallt med att utveckla och förbättra företagen.

– Det är ett fantastiskt jobb, men det är mycket att göra. Det är så mycket man vill göra men allt tar väldigt mycket tid. Bland det bästa med mitt jobb är att man kan branschen och då kan bidra med kunskap.

Lafayette är ett företag som överlag jobbar med jaktradiotillverkning. Företaget utvecklar, designar och testar produkterna helt själva i Göteborg

– Vi är ett Göteborgsbaserat bolag som äger våra produkter själva och har även marknadens bredaste tillbehörssortiment. Vi var först med privatradio i Sverige och 2021 fyllde Lafayette 60 år.

Att lära sig att driva företag

Jens avslutar vår pratstund med att berätta lite mer om hans tid på ForshagaAkademin och vad skolan kan betyda för en i framtiden.

– Skolan hjälper en att sätta grunder i ett yrkesliv inom jaktbranschen. Jag har ForshagaAkademin att tacka genom att de har satt en otrolig prägel genom umgängen och lektioner. Skolan gör något otroligt bra med att starta en butik då det inom jaktdetaljhandeln finns väldigt mycket jobb, mer än bland gårdar och yrkesjägare. Att skolan vill utbilda elever inom butiksarbete kommer skapa bra arbetstillfällen. Lafayette ska vara med och stödja den framtida utbildningen. Att lära sig att driva företag är jätteviktigt, vi behöver fler unga och kunniga inom branschen.

Riktig förebild

Undertecknad är otroligt imponerad över Jens resa från att vara elev på ForshagaAkademin till att vara VD för ett av Sveriges ledande företag inom jaktradio – en riktig förebild för oss unga!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!