Förväntningar och känslosvängningar under SverigeGäddan

Nyligen avgjordes årets version av SverigeGäddan – en fisketävling där anmälningsavgiften går till välgörande ändamål. Jesper Nilsson-Sköld var en av deltagarna och skriver här om en dag där hans lagmedlemmar pendlade mellan att känna sig som kungar av världen till att känna ren och skär irritation.

sverigegäddan

sverigegäddanKlockan är 07.05. Solen har vaknat för en stund sedan, kroppen har varit vaken i en halvtimme och tävlingsmänniskan i mig (och min kompanjon) har varit vaken i ett halvår.

Äntligen är dagen här. SverigeGäddans vårtävling 2020 går av stapeln och våra mål är lika svajiga som ett grässtrå i en orkan. Men, med 224 lag anmälda kommer vi i alla fall överens om att en mittenplacering är okej, det är ju trots allt där vi brukar hamna.

08.00. Starten går. Vi har i vanlig ordning skrikit i bilen, klappat händerna, och nu vrålar de TVÅ urstarka hästkrafterna i Suzukin på väg mot första hotspoten.

08.25. Vi har stått och kastat av kanten runt en liten ö med tillhörande gräs/skit/sten/vetifan. Kompanjonen får hugg! Kul! Hoppas den är större än förstafisken på hösttävlingen 2019, som sträckte ut sina massiva 58 cm på mätbrädan och nekade oss en notering i listan.

Gäddan dyker upp bredvid båten – och det som händer nu är en bit Team Snipsjön-historia. Vi ser båda två att gäddan är bra, en fin tävlingsfisk, och efter håvning står vi båda två på knä i båten, skrattar, svär och jublar, fistbumpar och kramas (trots social distansering, förlåt). Vi mäter gäddan till 91 cm och med vår tävlingshistoria är det är KANONFISK. Vi är kungar över världen och börjar ana en framgångsrik fiskekanal på YouTube och kanske ett program på Discovery. Och allt detta efter bara en halvtimme, detta blir vår dag!

14.45. Nästa godkända fisk får syna båtens insida. Den är på 72 cm. Timmarna fram tills dess har dock satt sina spår. Vi har gått från att vara kungar av världen till att bli en aning irriterade. Påfyllning av mat gav en kick, samt den obligatoriska högtalaren som ger lite extra stämning i båten när det verkligen behövs. Utöver det lever vi på hoppet, att en till 91:a skulle kliva på. Men nej, så kul ska vi tydligen inte ha.

Tävlingen är slut. Motorn börjar ge upp på hemvägen, och i bilen börjar vi såklart prata om var vi fiskar nästa gång det är tävling. Irritation verkar vara en snabbt övergående diagnos.

Vi anländer hemma. Man är trött i kropp och själ, märg och ben. Resultatlistan presenteras snabbt den här gången och vi hamnar på plats 112/224. Det var verkligen en mittenplacering, precis som ”målet” var.

Vi siktade kanske inte på bättre fiske än så här.

SverigeGäddan är något vi alltid ser fram emot, och trots att förväntningarna sällan slår in, och även om stämningen ibland går från topp till nära botten, så njuter vi av fisket, sällskapet och ovissheten om hur tävlingsdagen ska utveckla sig.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-07-08

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.