Ad

Förslag om att skjuta av majoriteten av Polens vildsvin

Planer att gallra ur beståndet av vildsvinen, och därmed utrota en stor majoritet av populationen, har mötts med stark kritik och beskrivits som ett plan av en person som är ”sjuk i huvudet”.

Syftet med den planerade aktionen är att bekämpa den afrikanska svinpesten som formligen har exploderat i Polen de senaste åren. Pesten har orsakat hög dödlighet på de inhemska grisarna och enligt det polska jägarförbundet planeras det att man ska skjuta upp till 210 000 vildsvin under de kommande månaderna – en jättehög siffra då hela beståndet är ungefär 230 000. För att uppmuntra jägarna till att skjuta så erbjuder de bland annat en bonus på cirka 1500 svenska kronor för varje skjuten sugga, något som allmänt ses som minst sagt jägaretiskt tveksamt.

Förslaget har mötts med stark kritik och skepsis från både forskare och jägare. I ett öppet brev bemöter en medlem i ett av landets jägarförbund förslaget:

– Någon som är sjuk i huvudet har bestämt sig för att alla vildsvin ska skjutas, inklusive gravida suggor och de som redan har fött, skriver Marek Porczak som är medlem i förbundet i södra Polen.

Och fortsätter:

– Jag vädjar till alla mina kollegor att inte delta i denna massaker. Vi måste övertyga våra jaktvänner att det vore ovärdigt att delta, både som jägare och människa, skriver han vidare i det öppna brevet.

Förslaget är inte den första åtgärden av stora mått som den polska regeringen har vidtagit för att hantera sjukdomen. I fjol tillkännagavs det planer på ett bygga ett långt stängsel längs landets östra gräns för att stoppa de infekterade vildsvinen som tar sig in i landet.

Källa: Telegraph.co.uk

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-01-09

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.