Forskning visar att jakten inte leder till fler älgar på vägarna

I samband med älgjakten sägs det ofta att fler älgar korsar vägarna under tiden som jakten pågår. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar dock att detta påstående är felaktigt.

– Det är älgarnas jakt efter en partner som gör att älgarna rör sig mer, säger Wiebke Neumann som är forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö, på universitetets hemsida.

Anledningen är alltså brunsten och för att ta reda på detta har forskare från SLU utrustat 172 älgar med GPS. Därefter undersökte de om älgarna passerade vägar oftare under älgjakten och brunstperioden jämfört med andra perioder under hösten (data insamlade under tio års tid).

– Vi såg att älgkorna blir mindre aktiva under hösten och verkar inte påverkas av jakten eller brunsten. Älgtjurarna däremot rör sig mer från mitten av september till början av oktober och passerade vägar oftare under brunstperioden men inte under jaktperioden, fortsätter Wiebke Neumann.

Viss sanning

Viss sanning finns det dock i påståendet om älgarnas rörelsebeteende under jakten. SLU:s forskning visar nämligen att jakten påverkar älgarnas rörelse, tydligt om än kortvarigt – men den gör inte att fler älgar passerar bilvägar.

Källa: Slu.se

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-09-16

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.